Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yalova Yatağan gibi mi olacak?

Yalova'ya kömür santralıAKSA, Yalova'ya kömür santralı kurmak istiyor. Yalovalılar Yatağan'da olduğu gibi bir kirlilik yaşanacağından endişeli.

10 Nisan 2007

İSTANBUL - Türkiye'deki termik santrallara bir yenisi daha ekleniyor. Akkök grubuna bağlı AKSA, yeni yatırımlarının enerji ihtiyacını karşılamak için Yalova'ya kömür santralı kurmayı planlıyor. 100 megavat gücünde olması öngörülen termik santral için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başladı. AKSA, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED olumlu raporu alınırsa
Enerji Piyasası Danışma Kurulu'na (EPDK) lisans başvurusunda bulunacak. Yalovalılar ve çevrecilerse kaygılı.
Yalova'nın, Yatağan gibi olmamasını isteyen Yalova sakinleri ve yerel basın konuyu tartışırken projeden sorumlu kimya yüksek mühendisi Mehmet Ali Hoşcan santralı 'çevreyi düşünerek' inşa edeceklerini savundu.
Sanayinin enerji derdi büyük
Akkök'e bağlı AKenerji, grubun dört fabrikası için Yalova'da doğalgazdan
elektrik ve buhar üretiyor. Ancak Hoşcan, AKSA'nın yeni yatırım hedefleri
için mevcut tesislerin yeterli olmadığını, yeni bir enerji kaynağına ihtiyaçları olduğunu anlattı:
"Üretimi 5 bin tondan 290 binlere getirdik. Dünyada başta Japonya sadece birkaç ülkenin üretebildiği karbon elyafı Türkiye'de ilk defa AKSA üretecek. Karbonelyaf uçaklarda, yarış otomobillerinde kullanılıyor ve 3 bin santigrat dereceye kadar dayanıyor. Çelikten daha güçlü ancak çok hafif bu ürünü üretebilmek için kesintisiz ve kaliteli enerjiye ihtiyacımız var."
Hoşcan, Türkiye'nin elektrik altyapısının yetersiz olduğunu, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin sanayiye büyük darbe vurduğunu hatırlattı:
"Türkiye'ye enerji satan İran, özellikle Rusya keyfi hareket ediyor. Ahmedinecad'ın yaptığını gördük. Çat diye vanayı kapattı. Bir de dünyada 50-100 dolara satılan doğalgaz, maalesef Türkiye'de 300 dolar. Türkiye en pahalı doğalgazı kullanan ülkelerden. Yeni tesisi düşünerek tüm seçenekleri masaya yatırdığımızda rüzgâr ve güneş enerjisinin sürekliliği olmadığından kullanılamaz. Hidroelektriğe bakıldığında yağış varsa barajda su, yani elektrik vardır. Yuvacık Barajı'nı biliyoruz. Nükleer santrallarsa küçük ölçeklerde yok. Geriye fosil yakıtlar kalıyor. Kömür fiyatı dogalgazın dörtte biri. Mutlaka geri dönüşüm sağlayacağımız bir yatırımı tercih etmeliyiz. Yani kömür."
İthal kömür kullanılacak
Türkiye'de hâlâ el değmemiş linyit rezervlerinin varlığından bahsedilse de, AKSA'nın termik santral sorumlusu Mehmet Ali Hoşcan, Yalova'ya kurmak istedikleri santralde ithal kömürün kullanılacağını açıkladı:
"Türkiye'nin linyit kömürü son derece kalitesiz. Taşkömürü rezervleriyse çok sınırlı. Sadece demir çelik endüstrisine hizmet ediyor. Çevreyi ve bölgeyi de düşünürsek santralda kaliteli kömürü tercih etmek zorundayız. Biz doğalgazı da dışarıdan alıyoruz. Kömürü de dışarıdan alacağız. Doğalgaza ödediğimiz para dörtse, kömür için bir ödeyeceğiz. Şu anda doğalgazın 1000 metreküpü 306 dolar, bunun eşdeğeri kömürünse tonu 80-90 dolar."
Türkiye'de kömür santralı denildiğinde akla ilk Yatağan, Afşin Elbistan'daki santrallar geliyor. Hoşcan'sa Çin ve ABD'de halen binlerce, Türkiye'de 17 tane termik santral bulunduğunu, termik santral denince akıllara hep kötü örnekler geldiğini söyleyerek, Yalova'da kurmayı istedikleri santralın 'standardın çok üstünde arıtma tesislerine sahip olacağını' savundu: "Yatağan ve Afşin Elbistan santralları kurulduğunda Türkiye'de ne çevre bilinci ne de çevre bakanlığı vardı. Kötü bir örneği kimse tekrarlamak istemez. Adana'da 1320 megavat gücünde pırıl pırıl bir termik santral var. Yatağan'ın iki katından biraz güce sahip, ancak pek gündeme gelmiyor."
Çin 562 santral kuracak
Çin'in kalkınma hamlesi içinde önümüzdeki sekiz yıl içinde 562, Hindistan'ın 262, ABD'nin 159 termik santral kurmak istediğini hatırlatan Hoşcan, tasarlanan santralı için ABD, Avrupa ve Japonya'dan dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla görüştüklerini ifade etti. Hoşcan, santral için olumsuz rapor alınması durumunda AKSA'nın fabrikalarına kilit vurmayacağını, ancak bazı tedbirler gereği küçülmeye gidilebileceğini söyledi. Hoşcan'ın verdiği bilgiye göre santralda maliyet kilovat başına 1300 dolar olacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR