Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mayın kollarını koparttı ama o yine de golünü attı

Kadir Erdoğdu, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde dokuz yaşında çobanlık yaptığı sırada ısınmak için lastik sandığı mayını yakmaya çalışırken kollarını kaybetti. Kadir'i dilenci yapmak istediler, hatta iğneyle öldürmek istediler.

21 Ocak 2007

İSTANBUL - Kadir Erdoğdu, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde dokuz yaşında çobanlık yaptığı sırada ısınmak için lastik sandığı mayını yakmaya çalışırken kollarını kaybetti. Kadir'i dilenci yapmak istediler, hatta iğneyle öldürmek istediler. Ama Kadir azmiyle pes etmedi. Futbol sayesinde ayakta kaldı. Şu anda Beşiktaş Engelliler Spor Kulubü Şişli Şubesi'nin sorumlusu, Samsun'da yapılan Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda gol kralı oldu ve birçok başarıya imza atmaya devam ediyor.
Ottowa Sözleşmesi'ne imza atıldı
Büyütmek için tıklayınız
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne 2005 yılında verdiği rapora göre toprağa döşeli toplam 943 bin 313, stoklardaysa 2 milyon 979 bin 165 adet anti-personel kara mayını bulunuyor. Raporda, 194 mayın olayında 39 ölüm, 155 yaralanmanın gerçekleştiği belirtiliyor. Bu süreden 2006 Haziranı'na geçen süredeyse 11 patlama, yedi ölüm olayı yaşanmış. Türkiye, anti-personel kara mayınlarını yasaklayan ve mevcutlarının imhasını öngören Ottowa Sözleşmesi'ni yaklaşık dört yıl önce imzaladı. 1 Mart 1999'da yürürlüğü giren Ottowa Sözleşmesi gereği Türkiye'nin 2014'e kadar yaklaşık 1 milyon mayını temizlenmesi gerekiyor. Özellikle Güneydoğu'da toprağa gömülü mayın sayısı bilinmiyor. Bunun en önemli nedeniyse PKK'nın mayınları konusunda bilgi bulunmaması. PKK 18 Temmuz 2006'da silahlı devlet dışı örgütleri bağlayan Cenevre Sözleşmesi'ni imzaladı, anti-personel mayınları kullanmayacağını taahhüt etti.
Yağmur suyuyla mayınlar köyde
Kadir için mayını kimin yerleştirdiği önemli değil. Hiç okula gitmediğini, yokluk içinde büyüdüğünü belirten Kadir hayatını değiştiren olayıysa şöyle anlatıyor: "Yaşadığım köy Yiğitata, sınıra üç kilometre, o yüzden bizim köyde çok mayın bulunur. Tabii o zamanlar mayın olduğunu bilmiyordum. Tepelere döşenen mayınlar yağmur suyuyla köye inerdi. Benim gibi birçok akrabam mayın nedeniyle sakat kaldı."
Dünyada mayın mağdurlarının sayısı bilinmiyor. Her ay yaklaşık 2 bin kişi mayınla havaya uçuyor. 350 bin-400 bin arasında mayın kurbanı olduğu sanılıyor. Bu karbanlardan Kadir çok zor günler geçirmiş. Onun ailesi ilk yıl baktıktan sonra Kadir'e ilgisini kesmiş. Yakın akrabaları, "Bu çocuk evlenemez, askere gidemez, hayatı boyunca acı çeker" dedi. Arkadaşları onu oyunlara almadı. Hatta tedaviye gittiği sırada bir akrabası doktora "İğne yapalım, bu çocuk ilerde çok acı çeker, çekmesin' dedi.
Evdeki baskılara dayanamayıp İstanbul'a gitti. Amcasını kendisindeki promosyon kalem sayesinde buldu. Amcası ona dilencilik yapmasını önerdi. O bunu kabul etmedi. Sigara, çakmak satmaya başladı. Amcası para kazandığını görünce tekstil dükkânında güvenlik görevlisi olarak işe başlattı. Beşiktaş Engelliler Spor Kulubü'nden Cihat Gürgün'le karşılaşması hayatını değiştirdi. Onun sayesinde ilk defa diğer engellilerle ve futbolla tanıştı. 2000 yılında Samsun'da yapılan Türkiye Engelliler Futbol Şampiyonası'na katılmış. Ofsayt kuralını öğrenene kadar attığı birçok gol heba oldu. Yine turnuvada gol kralı olmayı başardı.
Akrabaları futbol oynamasını istemeyince Kadir işten atıldı. Beşiktaş Engelliler Kulubü ona sahip çıktı. Turan Haznedaroğlu İnşaat A.Ş.'de sekiz yıldır çalışıyor. Ülkü Haznedaroğlu onu okula gönderdi. Açıköğretime kayıt yaptırdı. 2003 yılında Beşiktaş Engelliler Spor Kulübü Şişli Şubesi'ni kurdu.
Mayın patlamasıyla engelli olan Kadir bütün güçlüklere karşın bir şekilde hayata tutunmayı başardı. Ancak herkes Kadir'in azmine ve şansına sahip değil. Toprak altındaki bu canavarın bir şekilde yok edilmesi gerekiyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR