Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye 'Gökyüzü muhabiri'ni kaybetti

Türkiye'nin ilk gökyüzü muhabiri Murat Öztürk, Adana'da gösteri uçuşu sırasında öldü. Öztürk, 57 yaşında akrobatik uçuşa başlamıştı.

20 Mayıs 2013

‘Gökyüzü muhabiri’ Murat Öztürk, Adana’da akrobasi uçuşu yaparken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti. Öztürk, Türkiye ’de sivil pilot olarak akrobatik uçuş yapabilen 2 isimden biriydi. 2 yıldır akrobasi uçuşları yapan 60 yaşındaki Öztürk, Türkiye’nin ilk gökyüzü muhabiriydi.
2. Uluslararası Hava Oyunları Festivali’nde gösteri uçuşu yapan Öztürk, dün öğle saatlerinde Yüreğir ilçesine bağlı Suluca Beldesi yakınlarındaki Kelaynak Havacılık Kulübü pistinden havalandı. 19 Mayıs Atatürk ’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlandığı merkez Seyhan ilçesindeki Uğur Mumcu Meydanı semalarında gösterisini tamamlayan Öztürk, Kelaynak Meydanı’na döndü. Buradaki gösteri uçuşuna başladı. Gösteri esnasında yere dik bir açıyla dönerek dalışa geçen Öztürk, yere yakın bir mesafede uçağın burnunu yeniden kaldırmaya çalıştı. Ancak uçak portakal bahçelerine düşerek alev aldı. Öztürk, olay yerinde hayatını kaybetti.
Basın camiasında ‘gökyüzü muhabiri’ olarak tanınan Öztürk gazeteciliğe, TRT’de kameraman olarak başladı. 1985’te Samandra’da gittiği bir havacılık okulunda havacılığa merak sardı. Havacılığı profesyonel olarak da yapmaya başladı. Türkiye’nin ilk sivil havacılık okulunun bulunduğu Hezarfen Havaalanı’nın kurucuları arasında yer aldı. Pilotluğunu gazetecilikle birleştirerek Türkiye’ye ‘gökyüzü muhabirliği’ kavramını getirdi. Havacılık şirketi ‘Top Air’i kuran Öztürk, çok sayıda pilot yetiştirdi.
Eğitim de veriyordu Öztürk, 3 yıl önce akrobotik uçuşla ilgilenmeye başladı. Eğitim aldı. 2 yıl öncede akrobasi gösterilerine başladı. Ali İsmet Öztürk’ten sonra Türkiye’de ikinci akrobasi pilotu olan Öztürk, ilk gösterisini 18 Mart’ta Çanakkale’de gerçekleştirdi. Geçen yıl sahip olduğu Pitts uçağı ile Hezarfen’de kaza geçirdi ancak iyileştikten sonra yeniden uçmaya başladı. Kızı Pelin de kendisi gibi pilot eğitmeni olan Öztürk, 3 ay önce de TC-AYT - S-2B Pitts tipi iki kişilik uçak satın aldı. Enerji içeceği Red Line da Öztürk’e sponsor oldu. Bu uçağı ile geçen çarşamba Hezarfen’den havalanan Öztürk, Eskişehir, Ankara ve Nevşehir’e uğradıktan sonra perşembe günü Adana’ya ulaşmış, önceki gün ilk gösteri ucuşunu yapmıştı.

Vali Coş: Resmi programda böyle bir uçuş bulunmuyor

“Yaşamını yitiren pilotumuza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum” diyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ‘izinsiz’ olduğunu belirttiği gösteri uçuşu için soruşturma başlattı. Vali Coş, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde
Uğur Mumcu Meydanı’ndaki kutlama sırasında, programa dahil olmamasına rağmen, akrobasi uçağı gösteri yaptı. Resmi programımızda da böyle bir etkinlik yer almıyor. Bu riskli duruma izin verenin kim olduğu araştırılıyor” dedi. Vali Coş, gösteri uçağının düştüğü Kelaynak Havacılık Kulübü’ne ait pistin kaçak olduğunu belirtirken valilik yetkilileri de Vali Coş’un, ‘ruhsatsız pistte etkinliği düzenleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve ihmali olabilecek diğer şüpheliler hakkında soruşturma talimatı verdiğini’ söyledi. Başkanvekili Aldırmaz ise ‘festivalin valilikçe düzenlendiğini, 19 Mayıs resmi programı çerçevesinde yapıldığını’ kendilerinin, bu konuda yetkisi olmadığını belirtti.

Pistin ruhsatı sorun oldu

Kelaynak Havacılık Tesisleri’nin Genelkurmay Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan izni bulunmuyor. Radikal, geçen ay Adana Büyükşehir Başkanvekili Zihni Aldırmaz ile ilgili yolsuzluk soruşturmalarını manşetine taşımıştı. Soruşturma dosyasında yer alan iddialardan biri de Kelaynak Uçak Pisti’ydi. Adana Valiliği’nin hazırladığı rapora göre uçak pisti nedeniyle kamu 656 bin 441 lira zarara uğratılmıştı ve pist içinGenelkurmay Başkanlığı ile bakanlıktan alınması gereken izin ve ruhsatlar da alınmamıştı.

Uçuş kule izniyle yapıldı


Adana Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Güner Akkaya, kazanın Havacılık Federasyonu’nun organizasyonundaki gösteride saat 13.49’da meydana geldiğini belirterek “Acımız büyük” dedi. Akkaya, kazanın detaylarıyla ilgili net bilgiye sahip olmadıklarını, incelemelerin ardından kazanın nedenlerinin ortaya çıkacağını ifade etti. Festival kapsamında Adana’da bulunan bazı pilotlar da uçuşların ‘rotalı’ olduğunu, Adana Havalimanı (Şakirpaşa) Kulesi’nden izin alınarak gerçekleştiğini belirtti.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR