Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Su bitti yapı paydos

77 firma varYağış azlığı, kaçak su kullanımı ve Yuvacık Barajı'nda suyun bitmesi günlük 3 milyon dolarlık ihracat taahhüdü bulunan Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ne (GOSB) darbe vurdu. Toplam 77 firmanın bulunduğu GOSB'un Genel Müdürü Çağlar pek çok firmanın işçilerini izne çıkardığını söyledi.Maliyetler arttı9 bin işçinin çalıştığı GOSB'da faaliyet gösteren Arçelik LG'den İhsan Çatmaner, "Üretimimiz yüzde 50 azaldı. Su verilmezse işçilerimizi zorunlu izne çıkaracağız" dedi. Unifo Gıda'da da üç gündür üretim durdu. Dışarıdan su satın almak zorunda kalan firmalar artan maliyetten şikâyetçi.Acil toplantıİzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ile GOSB yöneticileri dün toplantı yaptı. İSU, GOSB'un günlük ihtiyacı olan 4 bin metreküp suyun 3 binini karşılama sözü verdi. Kalan bin metreküp su ise tankerlerle taşınacak. Yaklaşık bir aydır suları düzenli akmayan Gebzeliler de çözüm istedi.

20 Aralık 2006

İSTANBUL - Yuvacık Barajı'ndaki suyun bitmesiyle yaşanan sıkıntı Kocaeli ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) üretimi neredeyse durma noktasına getirdi. Günlük 3 milyon dolarlık ihracat taahhüdü bulunan GOSB Genel Müdürü Okan Çağlar, susuzluk nedeniyle birçok firmanın işçilerini zorunlu izne çıkardığını söyledi.
Dün yapılan 'susuzluk zirvesi'nde İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi müdürü (İSU) ile GOSB yetkililerinin anlaşması üzerine GOSB'un günlük 4 bin metreküp su ihtiyacının 3 bin metreküpü belediye tarafından karşılanacak. Kalan suyun tankerlerle taşınması için öncelik verilecek.
Zirve toplandı
Kocaeli'nin 25 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı taahhüdüyle Sefa Sirmen döneminde faaliyete geçen Yuvacık Barajı'nın suyu geçen hafta bitti. GOSB'a çarşamba gününden itibaren su verilemedi. GOSB Genel Müdürü Okan Çağlar dün zirve toplantısı öncesinde şunları söyledi:
"GOSB'un günde 3 milyon dolarlık ihracat taahhüdü var. Su verilemediği için başta otomotiv, ilaç ve gazlı içecekler birçok sektör üretimini durdurdu. Birçok firma işçilerini ücretsiz izne çıkardı. Eğer bir çare bulunmazsa Türkiye ekonomisi zarar görecek. İSKİ'ye başvurduk. İSKİ yetkilileri yasal olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden su alabileceğimizi söyledi."
Arçelik LG: İşçiler izne çıkabilir
Arçelik LG'nin Üretim ve Lojistik Direktörü İhsan Çatmaner de üretimlerinin durma aşamasına geldiğini belirterek "Günlük 70-80 metreküp su ihtiyacımız var. Altı gündür su verilmiyor. Üretimimiz yüzde 50 azaldı. Su verilmezse maalesef işçilerimizi izne çıkarmak zorunda kalacağız. Stoklarımız 10 gün daha yeter. Sonra üretimimiz tamamen durur" dedi.
Günlük 50 bin YTL'lik üretim yaptıklarını belirten Unifo Gıda yetkilileri acil çözüm isterken, Aromasa Kalite Güvence ve İnsan Kaynakları Direktörü Jale Taşkoy, taşıma suya başvurduklarını anlattı: "Beş altı su tedarikçisi firma ile görüştük, ancak bir firmadan aradığımız özellikte dinlendirilmiş su temin edebildik. Tabii bu durum maliyetlerimizi de yükseltti."
Onlar susuzluğa dayanıyor
Üretim için doğrudan suya ihtiyaç duymayan Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri şirketi yetkilileri de 1131 işçinin yeme, içme ve hijyen sorunu nedeniyle sıkıntıda olduklarını, günlük hayli yüksek meblada su parası verdiklerini söyledi.
Yapı kimyasalları üretimi yapan BASF Yapı Kimyasalları Sanayide su sıkıntısından etkilenen kuruluşlardan. Su sıkıntısını hazır su satın alarak aşmaya çalışan kuruluş üretime ara vermedi. Kuruluş işçi çıkarmayı da düşünmüyor. Eczacıbaşı'nın musluk parçaları üreten fabrikasında ise su, soğutma amaçlı kullanılıyor. Ancak aynı su sürekli kullanılabildiği için şimdilik bir sıkıntı yok. İlaç firması Rosch ise üretimin İSKİ'den alınan suyun arıtılmasıyla devam ettiğini, Ülker Gıda'nın iştiraki olan İdeal Gıda'da da 500 tonluk su deposu sayesinde herhangi bir sorun yaşanmadan üretimin devam ettirildiğini açıkladı.
Firmaların su talebi artınca 1.5-2 YTL olan suyun metreküp fiyatı 10 YTL'ye çıktı. GOSB Genel Müdürü Çağlar, bu sıkıntıdan en kârlı su firmalarının çıktığını söyledi. Çağlar ayrıca su tedarikçilerinin kuyulardan su aldığını ve bu kuyuların da kısa zamanda tükeneceğini vurguladı.
İSU: Oyuna gelmeyeceğiz
GOSB'da yaşanan sıkıntı üzerine görüşlerini aldığımız İSU Genel Müdürü İlhan Bayram şu açıklamaları yaptı: "GOSB'a 11 ay boyunca su verdik. Yasal olarak vermek zorunda olmadığımız kadar su verdik. Bir hafta su vermedik diye ortalığı ayağa kaldırdılar. Bunun içinde siyasi birtakım emeller var. Ben mühendisim, bu oyunlara gelmeyeceğim. GOSB serbest bir bölgedir. Biz günler öncesinden uyarılarımızı yaptık. Önlem almadılar. Kuyu kazmalarını önerdik. Arıtma tesisi yapmaları konusunda projeler sunduk. Bunların hiçbiri yapılmadı. Sanayi şu anda ikinci planda. Olaylar çok abartıldı. Bu sıkıntılar geçecektir."
Acil çözüm toplantıyla geldi
Su sorunu için dün GOSB Genel Müdürlük binasında İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, GOSB Genel Müdürü Okan Çağlar ve diğer ilgililer bir araya geldi. Toplantıda şu kararlar alındı: l GOSB su sorunu konusunda ikincil değil, birincil önemde sayılacak. l GOSB'a günde 3 bin metreküp su verilecek. Günlük 4 bin betreküplük ihtiyacın bin metreküpü tankerlerle sağlanacak. l Su tedarikçilerinin 10 günlük tanker sırası vermesi konusunda İSU gerekli yardımlarda bulunacak. l Mahkeme kararıyla belirlenen GOSB su saatlerinin fazla yazmasının önüne geçilecek. l Atık su sorunu için de gerekli tedbirler alınacak.
GOSB Sanayicileri Derneği Başkanı Yücel Güngör'se; bu durumda ihtiyaçlarının karşılanacağını, ancak bunların gerçekleşme ümidinin olmadığını söyledi.

Gebze halkı çeşme başına!
Yuvacık Baraj Gölü'nün suyunun tükenmesiyle birlikte Gebze halkı, 'taş devri' koşullarına geri döndü. İlçe bir aydır düzensiz olarak su alıyor. Bazı bölgelere bir hafta boyunca su verilemezken, bazı bölgelereyse gün aşırı iki saat süreyle su veriliyor. Sıkıntının yaşandığı mahallelerden biri Gaziler Mahallesi. Belediye yetkililerinin 'çeşmeden su içilmemesi' yönündeki uyarılarına karşın çaresiz kalan mahalleli su ihtiyacını çeşmeden karşılıyor ve saatlerce beklemek zorunda kalıyor.
Çeşme başında dün sabah 05:30'dan öğleden sonra 13:00'e kadar su kuyruğunda bekleyen 70 yaşındaki Abdülmecit Taşdoğan dertli: "Evde altı kişi yaşıyor. 10 gündür su yüzü görmüyoruz. Çocuklar, torunlar çalışıyor. Su taşıma işi bana kaldı. Sabah namazını burada kıldım. Bu su içilmez deniyor. İyi de nereden su alalım?"
Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan'sa ihtiyaçlarının çok altında suya sahip olduklarını vurguluyor: "Yaklaşık 10 gündür su sıkıntısı yaşanıyor. Yuvacık Barajı'ndaki suyun bitmesiyle günlük ihtiyacımız olan 100 bin metreküp su yerine 40 bin metreküp su veriliyor. Biz de kademeli olarak su verebiliyoruz. Sefa Sirmen döneminde alınan kararla İSKİ'den su almayı kestik. Şu anda yeniden talebimiz oldu, ancak dün su vermeye başlayabildik. Pompalarımız yetersiz kaldığı için birçok bölgeye su basamadık. Bu bölgelere tankerlerle su göndermeye çalıştık."
'İstanbul ısınmadı mı?'
Pehlivan 'çözüm ne' sorusuna karşılık ise Sapanca Gölü'nde yapılan projenin hayata geçirilebileceğini ve Ömerli Barajı'ndan su tahsil edilebileceğini söyledi. Pehlivan ayrıca, kuraklık ve küresel ısınmadan kaynaklandığı öne sürülen sıkıntının İstanbul için de geçerli olduğunu, ancak Ömerli Barajı'nda su sorunu bulunmadığını hatırlattı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR