Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Şişli kuşatması

Polis, Taksim'e yürümek isteyen gruba su sıkmaya başladığında geri çekilen insanlar birbirini ezmeye başladı. Kapalı yerlere kaçanları da gaz bekliyordu.

14 Mart 2014

Berkin Elvan’ın cenazesi sırasında yapılan konuşmalarda Taksim’e çıkılacağı söylendi. Berkin’in cansız bedeni toprağa verilirken de Taksim’e ulaşmak ilk hedefti. Saat 17.00 sularında Feriköy Mezarlığı’nda Berkin’e son görev de tamamlandı. Sıra Taksim’deydi...
Henüz Şişli Meydanı’ndaki büyük toplanma sırasında polis de Abide-i Hürriyet Caddesi’nde barikat kurmuştu. Yürüyüşün Halaskârgazi Caddesi’nden yapılacağı belirtildi. Kitlenin ısrarı sonrasında engeller kaldırıldı. Ancak polis kalabalığın artık bir simge haline gelen Taksim’e geçişine engel olmaya kararlıydı. Polis bu kez Taksim’e giden ana güzergâh Halaskargazi’de Ramada Otel’in önüne 3 TOMA’lı bir barikat kurmuştu. Geçişe izin vermiyordu. Yaklaşık yarım saat bu noktada binlerce kişinin yoğun bir protestosu oldu. Bir süre sonra da polise su şişeleri ve flamaların plastik saplarının atıldığını gördüm. Bir dakika sonrasında da TOMA’lar kitlenin üzerine su sıkmaya ve biber gazı atmaya başladı.
Bu noktada bir çatışmanın başlayacağı neredeyse kesin gibiydi. Basın mensupları metro durağının üstünde konuşlanmış, Taksim’e çıkmaya çalışan, çoğunluğu 20’li yaşlardaki gençler de ellerinde baret, deniz gözlükleri ve limonlarla hazır bekliyordu. TOMA’nın ilk su sıktığı zaman , kalabalığın en çok etkilendiği an oldu. Çünkü kalabalık bir anda arkaya doğru kaçışınca insanlar birbirini ezdi. Bazıları yerlere yığılıp kaldı. Kapalı mekânlara girenler bir süre sonra gazın etkisiyle kendilerini dışarı atmaya çalıştı. Bir kadın gözünden yaralanmış, yüzü kan içinde kalmıştı. Yaralılara ilk müdahaleler gönüllü sağlıkçılar tarafından yapıldı. İnsanların yüzüne Gezi Parkı olayları sırasında yaşanan polis şiddetinin korkusu yansımıştı. Bir süre sonra kalabalık Ergenekon Caddesi, Kurtuluş, Mecidiyeköy tarafına dağıldı. Ara sokaklara barikatlar kuruldu. Çöp konteynirlerinden ve tahtalardan oluşan barikatlar ateşe verildi. Polis ara sokakları gaza boğdu. TOMA’lar bir ileri bir geri insanların üzerine saatlerce su boşalttı. Eylemciler ise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Çatışmalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.
Bazı sokaklarda apartmanlardan göstericilere alkışlı destek geldi. Bir aile gözleri biber gazından yanan kişilere camdan limon attı. Sokaklardaki barikatlar ve yollara sık sık “Berkin Elvan ölümsüzdür” yazıldı. Cenaze töreni sırasında atılan “15’inde bir fidan Berkin Elvan” sloganları yerini şu slogana bırakmıştı: “Berkin’in hesabı sorulacak.”

Havai fişekle vuruldum


Gezi olayları sırasında ufak tefek kazalar atlattım, polis tarafından tartaklandım. Eylemcilerin attığı misketle vuruldum, bacağıma taş da geldi ancak ilk kez bu olayda bir havai fişekle vuruldum. Bacağımda bir acı hissettim. Bacağıma ne geldiğine bakar bakmaz bir şimşek çaktı, havai fişek patladı. Birkaç saniyeliğine görme yetimi kaybettim. En az yarım saat de işitme kaybı yaşadım. Bacağımda küçük bir kızarıklık kaldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR