Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dünya en büyük iklim zirvesine hazırlanıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünya liderlerini İklim Zirvesi düzenlemek için Amerika'ya davet etti. Liderler 23 Eylül'de New York'ta bir araya gelecek. Sivil toplum örgütleri de dünyanın en büyük eylemlerini yapmaya hazırlanıyor. New York'taki eyleme 500 bin kişinin katılması bekleniyor. İstanbul'daki yürüyüşün tarihiyse 21 Eylül Pazar.

12 Eylül 2014

Ban Ki-moon’un İklim Zirvesi kararının ardından dünya genelinde sivil toplum örgütleri de harekete geçti. Zirvenin yapılacağı 23 Eylül öncesindeki 20 ve 21 Eylül tarihleri sivil toplum örgütlerince ‘Dünya Küresel Eylem Günleri’ ilan edildi.

140’a yakın ülkedeki aktivistler ‘peoplesclimate.org’ adresi üzerinden kendi ülkelerinde yapılacak eylemleri kaydediyor. Şu ana kadar 1600’e yakın eylemin girişi yapıldı. Eylemlerin en büyüğü BM İklim Zirvesi’nin yapılacağı New York’ta olacak. 200 ila 500 bin arasında kişinin New York sokaklarına dökülmesi bekleniyor. 20-21 Eylül tarihlerinde tüm dünyada iklim adaleti için sokağa çıkan insan sayısınınsa milyonları bulması bekleniyor.


ARTIK LAF DEÐİL EYLEM İSTİYORUZ

Eylemlerde asıl vurgulanacak olan talepse iklim değişikliği konusunda ‘Artık Laf Değil Eylem istiyoruz’ olacak.

Küresel Eylem Grubu’nan Nuran Yüce, Türkiye ’de TEMA VAkfı, Greenpeace, WWF - Türkiye, Açık Radyo, Su Hakkı Kampanyası, GOLA Derneği gibi 27 sivil toplum örgütünün eylemlere destek vereceğini belirterek şunları söyledi:
“Duyurulara yeni başladık. İstanbul’da da New York’la eş zamanlı iki günlük toplantılar yapılacak. 20-21 Eylül’deki toplantılar Tütün Deposu’nda olacak. Üç toplantı ve iki atöyle yapılacak. İlk günkü foruma Hasankeyf, Amasra, Dersim, Sinop’tan çevreci aktivistler gelecek. Sendikacılar da katılacak. 20 Eylül akşamında da büyük bir yürüyüş yapacağız. Saat 17.00’da Taksim Tünel’de toplanılacak. Galatasaray Meydanı’na yürünecek. Zirvenin sonunda da konserler gerçekleşecek. Hayatta kalıp kalmama meselesi bu. Bu kadar acil ve önemli bir konu. Herkesi toplantılara ve yürüyüşe bekliyoruz.”

İSTANBUL’DAN KİMLER DESTEK VERİYOR?

İstanbul’daki eylemlere imza atan sivil toplum kuruluşları şöyle
Açık Radyo, Su Hakkı Kampanyası, Velotopya, Yeşil Düşünce Derneği, Yeryüzü Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Fikir Sahibi Damaklar, KADOS, Kafkasya Forumu, Caferağa Dayanışması, Antikapitalist-Öğrenciler, DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı), Gola Kültür Sanat Ekoloji Derneği, Antikapitalist Çalışanlar, Greenpeace Akdeniz, Hayata Destek Derneği, Yeşilist, WWF - Türkiye, Yeldeğirmeni Dayanışması,TEMA Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Eurosolar/Türkiye, Çevre Hukuku Derneği, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Yeşil Gazete, Doğa Derneği

İstanbul dışında Ankara ve Türkiye’nin bazı noktalarında da eylemler gerçekleştirilecek. Dünyadaki ve Türkiye’deki eylemlerin detayları için şu adreslerden faydalanabilirsiniz:
peoplesclimate.org/tr, facebook.com/events/625533694226000.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR