Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Amazon'da timsah yiyor Türkiye'de sardalyanın yüzüne bakmadı

Amazonların en ilginç hayvanlarından biri olan ve timsah avcısı olarak bilinen bir kaplumbağa türü dev akvaryumda sergilenmeye başladı. "Alligator Snapping" türü kaplumbağa etrafında yiyecek olarak gördüğü her şeye saldırmasıyla tanınıyor. Doğal yaşam alanı Amazon'da olan kaplumbağanın timsahların yavrularını yediği de biliniyor. Ancak Bayrampaşa'daki Turkuazoo'ya getirilen timsah avcısı ağzına kadar yaklaştırılan sardalyayı yemedi.

22 Nisan 2014

İSTANBUL - Kaplumbağa hakkında bilgi veren Çağdaş Güven Işık, Turkuazoo’daki Kaplumbağa Rehabilitasyon Tanıdım Merkezi’nin merkezimizin bir parçası olduğunu söylediği kaplumbağa ile ilgili şunları söyledi: “20 yaşlarında bir erkek birey. İngiltere ’den buraya özel işlemler ve özel izinlerle geldi. Çünkü nesli tehlike altında olan bir tür. İnsanlar tarafından eti ve kabuğu için avlanmış. Görüntüsü bir dinazoru andırıyor. O yüzden de kaplumbağaların dinazoru olarak da biliniyor. Ufak bir dili var. Dilini yem olarak kullanıyor. Diline gelen canlıları ani bir hareketle yakalayarak yiyor. Avını kovalayarak yakalamaktansa ani hareketle yakalamayı tercih ediyor. Yaşam alanı Amerika. Doğal bir avcısı da yok. Uzun bir yoldan geldiği için şu anda çok hareketli değil. Vermeye çalıştığımız yiyecekleri yemiyor.”





Alligator Snapping’in yanı sıra Mata Mata adı verilen başba bir kampumbağa türü de Turkuazoo’da yerini aldı. Timsah avcısına göre daha sakin bir tür olan Mata Mata, dünya genelinde yaygın olarak bulunan ve ticareti de yapılan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ile aynı havuza konuldu. Kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde ayrıca tedavi altında iki de Caretta Caretta türü kamlumba bulunuyor. 


YAKALADIÐI HER ŞEYİ YİYOR


Dünyanın en büyük tatlı su kaplumbağası olan Alligator Snapping kaplumbağasının kabuk boyu 80 cm’e, ağırlığı ise 80 kg’a ulaşabilir. Kalın sırt kabukları ile dünyanın en ilkel dönemlerinde yaşayan kabuklu dinozorlara benzetilen Alligator Snapping kaplumbağası gözlerinin etrafındaki sarımsı desenler ve yıldız şeklindeki etli kirpikleri sayesinde çok rahatça kamufle olur. Genellikle geceleri avlanan bir tür olmasına karşın gündüzleri de suya yatar ve ağzını açık bırakıp pembe bir solucana benzeyen dilini dışarı çıkararak yavaşça hareket ettirir, böylece dilini yem zannederek yaklaşan canlıları avlar. Yakaladığı her şeyi yiyebilen bu tür kaplumbağa yılan, su kuşları, su canlıları, diğer kaplumbağa türleri gibi suda yaşayan canlıları, sincap, rakun, armadillo gibi küçük memelileri yakalayarak yer. Hatta hatta küçük Amerikan timsahlarını yediği de bilinmektedir.

 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR