Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Everest'ten sonra K2'ye pedal çevirecek

Bisikletle Everest'e tırmanan ilk kişi olan Muharrem Aydın Irmak şimdi de dünyanın en yüksek ikinci noktası K2'ye bisikletle tırmanmaya hazırlanıyor.

17 Mart 2014

1980’lerde ABD ’ye yerleşen ve başarılı bir iş hayatı olan Muharrem Irmak’ın yaşamı 11 Eylül saldırılarının arından değişmiş. İşyerini kapatmak zorunda kalan Irmak, daha sonra farklı bir yaşama yönelmiş. 2010’da, 1946 İsviçre yapımı bisikletiyle Amsterdam’dan yola çıkıyor... Everest’e zirve yapmak üzere, Nepal’in başkenti Katmandu’ya doğru 34 bin kilometre yol yapan Irmak, 19 Mayıs 2012’deki ilk denemesinde zirveye çıkmayı başardı. Dönüşte yaralılara yardım ederken dört parmağını kaybetti. Yaklaşık bir yıl sonra Everest ana kampa bisikletiyle gidip yeniden zirveye çıktı. Irmak, serüvenlerini hazırladığı fotoğraf kitabı ‘Tek Başına Zirve Bisikletle Everest’ede bir araya getirdi. Kitabın geliriyle yeni bir hedefe ulaşmaya çalışacak: Yeni yolculuklarını da kitaplaştırarak, elde edeceği gelirle bisikleti olmayan dağ köylerindeki çocuklara bisiklet almak niyetinde. Şimdilerdeki hedefi; dünyanın ikinci yüksek noktası ve dağcılar için en zor dağı olan K2’ye tırmanmak. Bu amaçla 13 Nisan’da Taksim’den bisikletiyle yola çıkacak. İran ve Afganistan’dan geçip Pakistan’ın başkenti İslamabad’a ulaşacak.

'Çocuklar bisikletlerine kavuşacak'
Spor , doğa, sanat ve edebiyatı bir potada buluşturduğu ‘Gezi Bisikleti’ projesini hayata geçiren Irmak, K2 hedefiyle ilgi şöyle konuşuyor: “Doğa ve canlıların ortak kullanım ve yaşam haklarını ihlal etmeden, kendi gayretim ve gönüllü bir kaç dost ile sosyal sorumluluk projemizi başlatma kararı aldım. Projemize katkı sağlamak amacı ve beden ile akıl gücünün yeniden ispatı için ‘Gezi Bisikleti’ ile İslamabad’a yola çıkacağım. Yol boyu çocuklar yanımda olacak, zirveyi de onların verdiği güçle yapacağım. K2 dönüşünde de birinci Everest zirve sürecinin öncesini ve sonrasını anlattığım ‘Tek başına zirveye bisikletle Everest’e’ kitabımın satışından elde edilecek fonla dağ köylerinde bisikleti olmayan çocuklar bisikletlerine kavuşacak. Proje, başka kitapla ve zirvelerle devam edecek.”

İlk etap 15 Haziran’da bitecek
Irmak, hedefine ulaşırsa Everest’ten sonra K2’ye de bisikletiyle tırmanan ilk insan olacak. Ekipteki tek Türk olan Irmak, yedi kişilik uluslararası dağcı ve lojistik destek sağlayacak olan yerel Şerpa dağcılarla birlikte, 21 kişilik bir ekiple K2 yolculuğuna çıkacak.
Taksim’den başlayacak yolculuğun İran ve Afganistan üzerinden İslamabad’a uzanan birinci etabı 15 Haziran’da sona erecek. K2’ye tırmanış ve inişin de 15 Ağustos’a kadar sürmesi planlanıyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR