Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yassıada Direnişi

Yassıada ve Sivriada'nın imara açılması protesto edildi. 'Beton lobisi defol' diyen eylemciler, 'Yassıada Davası'nın görüldüğü yerde forum düzenledi.

22 Temmuz 2013

‘Müze ve demokrasi adası’ projesiyle Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacak olması protesto edildi. Başta Adalılar olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir grup teknelerle adalara giderek eylem yaptı. Eylemin ardından adada, Yassıada Mahkemeleri’nin düzenlendiği eski spor solanunda bin kişilik bir forum düzenlendi.
Radikal, Yassıada’da Demokrasi Müzesi kurulması için başlatılan hazırlıklar sırasında, imar planlarının değiştirilerek adanın yüzde 65’inin imara açıldığını, adaya otel de kurulacağını ortaya çıkarmıştı. 

Karar forumda alındı 
Taksim Gezi Parkı direnişinin ardından İstanbul ’daki Prens Adaları olarak bilinen Adalar bölgesinde de bir direniş başladı.
Gezi Parkı olaylarının ardından Adalar’da düzenlenen forumlarda Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacak olması fikrine karşı büyük bir eylem yapılması kararı alındı. Dün Kabataş, Kadıköy ve Adalar’dan önce Sivriada’ya ardından da Yassıada’ya iki büyük tekne kaldırıldı. Bazı balıkçı tekneleri, yelkenliler de eyleme destek oldu. Eyleme katılanlar, ‘Beton lobisi defol’, ‘Bırak ıssız kalsın’, ‘Ada’nın tepesini attırma’ yazılı pankart ve döviz taşıdı. Sık sık ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganı atıldı. İlk durak Sivriada oldu. Sivirada’da Adalar Forumları adına bir de basın açıklaması okundu. Açıklamada birçok yerde devam eden kentsel kırım politikalarına Sivriada ve Yassıada’nın da katıldığı belirtildi.

‘Ekosistemi tehdit ediyor’
Uzun yıllardır Hazine’nin mülkiyetinde olan, 2011 ve 2012 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ‘müze olarak kullanılmak üzere’ tahsis edilen Sivriada ve Yassıada’nın tüm doğal, arkeolojik ve kültürel sit alanı statüleri düzmece yasalarla ortadan kaldırılarak imara açılmak istendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Bizler de İstanbullular ve Adalılar olarak kamusal alanlarımızı rant alanlarına dönüştüren anlayışa, tüm insani değerlerimizle karşı duruyoruz. Sivriada ve Yassıada’da söz konusu imar için hazırlanmış herhangi bir avan proje olmadığı için keyfi bir yapılaşmaya izin veriliyor; yüzde 70’lere varan inşaat izinleri planlanıyor; belirli bir kat sınırlaması koyulmuyor; kongre merkezi, kültür ve turizm yatırımları, marina ve yat limanları, ticari bina ve tesisler, restoranlar, oteller yapmayı planlayan hükümet bu kararlarıyla diğer adaların da arkeolojik, doğal ve kültürel sit alanı statülerini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hatalı kentleşme ve rant yaratmaya yönelik politikalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Marmara Denizi’nde ekosistemin devamlılığı açısından geri dönülmez bir tahribata sebep olacaktır.
Açıklamada “Bizler Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da ve Türkiye ’nin birçok yerinde, Gezi ruhunun rüzgârlarıyla doğrudan demokrasi deneyimini yaşamlarının bir parçası haline getiren; adalet, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma talepleriyle ada forumlarında yan yana gelen adalılar olarak hükümetin Sivriada ve Yassıda üzerine geliştirdiği planlara ‘hayır’ diyoruz” denildi.
Daha sonra tekneler Yassıada’ya hareket eti. Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun da katıldığı eylem daha Yassıada’da devam etti. Adalar Forumu burada bir forum düzenledi. Kolektif İstanbul grubu da müziğiyle eyleme eşlik etti.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR