Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gaziemir sanıkları: Ben bilmem, ev hanımıyım

14 Mart 2014

İzmir Gaziemir’de arazisine yıllarca radyasyon içeren atıklarını gömen kurşun fabrikasıyla ilgili davanın ilk duruşma dün İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fabrika sahibi Hasan Yavaş, 2000’li yılların başında hayatını kaybetmişti. Bu nedenle fabrika yasal mirasçıları olan çocuklarına kaldı. Dünkü duruşmaya torun Hasan Yavaş ve kızları Şennur Yavaş ile Aynur Ekener katıldı. Hasan Yavaş, suç tarihinde Amerika’da öğrenci olduğunu ve fabrikanın işlerinden haberinin olmadığını söyledi. Şennur Yavaş ile Aynur Ekener ise ev hanımı olduklarını, fabrikanın yönetimine katılmadıklarını söyledi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına avukat Arif Ali Cangı davaya müdahil olma talebinde bulundu. Ancak mahkeme partinin asıl görevinin siyaset olduğunu belirterek bu talebi kabul etmedi. Avukat Cangı ile beraberindeki avukatlar Banu Dalgıç, Halil Dönmez’in ‘ yurttaş olarak suçtan zarar gördükleri’ gerekçesiyle davaya müdahillik talepleri ise kabul edildi. Cangı, “Bu tür bir ceza davasında, yurttaş olarak katılma talebi ilk kez kabul edildi” dedi.
Duruşmada radyasyonlu atıkların ‘uluslararası bir ticareti’ olduğunu hatırlatan Cangı, sanıklara fabrikaya atıkların nasıl getirildiğini sordu. Sanıklar ev hanımı olduklarını ve fabrikanın hiçbir faaliyetinden haberleri olmadığını yineledi.
Gaziemir’de 70 yıl önce kurulan ve 2010’a kadar faaliyetle devam eden Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’ndaki skandalı Radikal, Aralık 2012’de ‘İzmir’in Çernobili’ başlığıyla Türkiye ’ye duyurmuştu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR