Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İGDAŞ Taksim patlaması mutfak tüpünden

Taksim Kazancı'yı savaş alanına çeviren patlamada 180 hane hasar gördü. Patlamanın yüzde 99 ihtimalle tüpgazdan kaynaklandığı belirlendi.

19 Şubat 2014

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Kazancı Yokuşu’nda önceki gün meydana gelen patlamanın yüzde 99 ihtimalle LPG tüpünden kaynaklandığını söyledi. İGDAŞ’a göre de patlama mutfak tüpünden kaynaklandı. Kesin sonuç adli incelemenin ardından ortaya çıkacak. İGDAŞ’ın dün yaptığı yazılı açıklamada “Patlama sonrasında tavan sıvalarında çok fazla tahribat olmadığı, tahribatın zemin seviyesinde yoğunlaştığı, patlamanın merkezindeki 12 kg’lık mutfak tüpündeki sızıntının olay sonrasında da devam ettiği tespit edilmiştir. Patlamanın doğalgazdan kaynaklanmış olabileceğine dair bir belirtiye rastlanmamıştır. Patlamayla ilgili kesin bilgiler, olayla ilgili yapılan adli incelemeler sonrası netlik kazanacaktır” denildi. 

Hortumlar yılda 1 değişmeli

Patlamanın ardından Makine Mühendisleri Odası’nın yetkilileri de incelemede bulunmak istedi. Ancak görevliler buna izin vermedi. Makina Mühendisleri Odası’ndan LPG konusunda eğitimler veren Makine Mühendisi Münür Aydın, şunları söyledi: “Doğalgaz ya da tüp kaçaklarının her ikisinde de patlama olabilir. Ancak etkileri farklıdır. Mutfak tüpü yani LPG, sıvılaştırılmış petrol gazıdır. LPG, havadan ağırdır. Kaçak olması durumunda aşağıda birikir. Tüp gazdan kaçak çok nadirdir, kaçak bağlantı yerleri ya da hortumlardan olur. Bu hortumların mutlaka yılda bir kez değiştirilmesi gerekiyor.”
Aydın, “Sızıntı olması durumunda gaz kokulandırıcı kullanıldığı için ortamda koku oluşur. Hissedilmesi gerekir. Doğalgaz ise havadan hafiftir. Yukarıya doğru birikir. Yüzde 5-15 arasında yanıcı, parlayıcı, patlayıcı özellikler gösterir. Doğalgaz da kaçak yine bağlantı yerlerinden olur. Gazın kokusu vardır. Hissedilir. Kokudan hissedilir.”
Aydın, korunma yöntemlerini şöyle sıraladı: “En çok yapılan hata elektrik anahtarının açılıp kapatılması. Prize elekrik fişi takılmamalı. Cep telefonu ya da manyetik alan yaratacak elektronik cihazlar kullanılmamalı. Vücuttaki statik elektrik açığa çıkması bile patlamaya yol açabilir. Bu nedenle eğer bir metal tutulacaksa bezle tutulmalı. Zile basılmamalı. Sonra ortamın havalandırılması gerekiyor. Doğalgaz da çıkar ancak LPG de biraz daha zor çıkar. Normal süpürge yardımıyla gazın tahliyesi sağlanabilir.”
Aydın, “Gaz dağıtım firmaları yasalara göre yaptığı projelerin tesisatlarını yılda bir kere denetlemek zorundadır. İGDAŞ hiçbir zaman denetlemiyor. Şikâyet mekanizması yok ancak yine de İGDAŞ’a tesisatların kontrol edilmesi konusunda talepte bulunulabilir” dedi.

Savaş alanı gibi...


Patlamanın meydana geldiği Caner Karakaş'a ait sanat atölyesi harabeye dönerken dün evlerine gelen apartman sakinlerinin bazıları özel eşyalarını görevliler eşliğinde toplayıp çıktı.
Sıdıka Birgül Çobanoğlu, "O sırada camın kenarındaydım. Cam olduğu gibi üzerime geldi. Elimle camı tutmaya çalıştım. Elimde de kesikler oluştu. Camlar yüzünden boynumda zedelenme oldu" dedi.

55 hane otelde geceledi


Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Yaralılarımızdan üç tanesi oldukça ağır, özellikle bir tanesi. Yanık tedavisi görüyorlar kendilerine de şifalar diliyorum. Ailelerine yakınlarına ve İstanbulumuza geçmiş olsun diliyorum” diye konuştu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da “Hasar tespitleri yaptık. 180 civarında yer etkilenmiş. Hasar var diyebileceklerimiz yer sayısı 55 yer. 55 hane otellerde kaldı. Beyoğlu Belediyesi’ne ait 193 kişiyle eksiklikleri tamamlıyoruz” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR