Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

2020'ye dek dayan dünya

Akdeniz ve Ortadoğu bölgesiyle birlikte, Türkiye'de de yağış azalacak. Güneyde azalma yüzde 20'lere çıkacak. Tahıl üretimi de düşecek.

18 Aralık 2011

Filipinler’de önceki gün yaşanan sel felaketinde 200’den fazla insan öldü. Geçen yıl Norveç’teki adalarda yetişkin bir kutupayısı, fok bulamadığı için yavru bir kutupayısını öldürüp yedi. Afrika’da milyonlarca insan aç. Bilimsel araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı 2100 yılında gıda sorunu yaşayacak.
Dünyayı iklim değişikliğinden kurtarmak için yapılan en büyük organizasyon geride kaldı. 200’e yakın ülke, Güney Afrika’nın Durban kentinde dünyayı kurtarmanın yollarını ‘politik’ olarak ele aldı ve ileride anlaşmak üzere uzlaştı. 

Toplantının amacı iklim değişikliğiyle mücadele konusunda 2012’de süresi dolacak olan ‘Kyoto Protokolü’nün devamını sağlamaktı. Kyoto’nun da ana hedefi dünyayı 2 derece ısınmanın altında tutmak. Kısmen de olsa bu sağlandı. ABD , Rusya ve Çin’in katılmadığı, Kanada’nın ise çekildiği Kyoto, çoğunlukla Avrupa’dan gelen desteklerle devam edecek. Anlaşmaya göre, 2012 Mayıs’ta yeni taahhütler açıklanacak. Ancak bağlayıcılığı olan bu hedefler 2020’de yürürlüğe girecek.
Peki dünya, 2020 yılına kadar ne yapacak? Üstelik mevcut ‘doğal’ tablo şöyleyken: 

Fransa’daki Savoie Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Alplerdeki buzullar son 40 yılda yaklaşık dörtte bir oranında küçüldü. Bilim adamları, 1970’lerden bu yana Fransız Alpleri’ndeki buzla kaplı alanların 275 kilometrekare gerilediğini açıkladı. Afrika, iklim değişikliğinden en çok etkilenen kıtalar arasında. 2005’te yaşanan kuraklıkta Kenya’daki tüm canlıların yüzde 70’i öldü. 50 yılın en büyük sel felaketi ise 2006’da yaşandı. Petrol zengini Suudi Arabistan’da, son 30 yılın en büyük sel felaketi 2009’da Cidde’de yaşandı. 122 kişi öldü, 37 kişi kayboldu.
ABD’de 2005’te yaşanan Katrina Kasırgası’nda 1800 kişi öldü.
Tuna Nehri’nde bu yıl yaşanan kuraklık gemi trafiğini durma noktasına getirdi. Nehirde su seviyesi bugüne kadar hiç görülmemiş oranda düşünce Bulgaristan kısmında tüm gemi ulaşımı durdu. 

Çevre fotomuhabirliği yapan Jenny Ross, Norveç’e ait Svalbard takımadalarında ilk kez bir yavru kutupayısını öldürüp yiyen yetişkin kutupayısı görüntüledi.
Yüzlerce bilim adamının katıldığı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 18 Kasım 2011’de Uganda’da açıkladığı özel bir rapora göre, şiddetli yağışlar 21. yüzyılda dünyanın birçok bölgesinde artacak. 

Durban’daki zirvenin hemen başlangıcında İngiltere Meteoroloji Dairesi, bir rapor yayımladı. 24 ülkenin detaylı analizlerinin yapıldığı raporda, geleceğe dair tahminler yer alıyor. Türkiye için 130 sayfanın ayrıldığı rapora göre, 1960’tan beri yazları sıcaklık değerleri artıyor. Bu durum su kıtlığı ve kuraklığa sebebiyet verecek. Bu artış hızı kendi haline bırakılırsa, gelecekte 60 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Serin günlerin sayısı azalırken, sıcak geceler artıyor.
Tüm Akdeniz ve Ortadoğu bölgesiyle birlikte, Türkiye’de de yağış azalacak. Güneyde azalma yüzde 20’lere çıkacak. Tahıl üretimi de düşecek. Türkiye 40 yıl sonra gıda sorunu yaşacak. Türkiye nüfusunun yüzde 45’inden fazlası 2100 yılında su sıkıntısı yaşayacak. 21. yüzyıl boyunca Türkiye sel felaketi yaşayabilir. 

Yalnız sera gazıyla olmaz 
TEMA Bilim Kurulu Üyesi ve ÇOMÜ Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş izlediği Durban zirvesini şöyle değerlendirdi: “İklim değişikliği ile mücadele sadece sera gazı salımlarını azaltmak değil. Bir yandan siyasi yaklaşımın yanında hümanist yaklaşmak ve doğa bilimleri açısından da bakmak gerekiyor. Bu tartışmalar çok eksik. Bölgesel değerlendirmeler yapılamıyor. IPCC, Dünya Meteoroloji Örgütü ve BM Çevre Programı’nın çalışmalarının bulguları bile bu görüşmelerde temel alınmıyor. İklim değişikliğini sadece sera gazı salımları açısından, sektörler açısından bakılıyor. Fakirlik, yoksulluk, kuraklık, çölleşme, eko sistem değişiklikler gibi konular tartışılmıyor.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR