Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'HES gazı'na geldiler

HES fuarına katılan Bakan Eroğlu, HES'lere karşı çıkanlara 'gaza gelmeyin' derken fuarı protesto edenlere gazla müdahale edildi.

14 Şubat 2014

Türkiye ’de bu yıl ikinci kez Barajlar ve HES fuarı düzenlendi. Baraj yapımında yer alan 160 firma, müteahhit ve ilgili kamu kurumlarının yer aldığı fuarın açılışını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı.
Fuarın açılışında Eroğlu, “Barajlar keyif için yapılmıyor. İklimin bize yüklediği mecburiyette yapılıyor. Buna mecburuz” dedi. Eroğlu, bugüne kadar devletin 326, özel sektörün 31 baraj yaptığını, barajlar konusunda Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer aldıklarını ve bunun gurur verici olduğunu söyledi.

‘Solaklı’ya bakın’

HES’lere karşı çıkanları da eleştiren Eroğlu, Karadeniz’de en çok HES projesinin yer aldığı Solaklı Vadisi’ni örnek göstererek “Gidip Solaklı Vadisi’ne baksınlar” dedi.
Eroğlu, HES karşıtları ile ilgili bir soruyu da “HES’lere karşı çıkanları anlamak mümkün değil. ABD , Kanada su potansiyelinin yüzde 98’ini kullanıyor. Biz yüzde 18’ini kullanıyorduk. Şimdi yaktığımız 4 ampulden biri yenilenebilir enerji sayesinde yanıyor. HES’ler elektriğin sigortasıdır. Burada kimse yurtdışında doğalgazdan ve kömürden elektrik üreten firmaların gazına gelmesin...” diye yanıtladı.
gazına gelmesin...” diye yanıtladı.
Bu sırada ‘doğayı katleden’ baraj ve HES projelerini protesto etmek için İstanbul Fuar Merkezi’nin önünde buluşan Artvin Çevre Platformu, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Babil Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği, Dayanışma Evleri, Diren Üniversitesi, Ergene İnisiyatifi, Munzur Çevre Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Anarşi İnisiyatifi, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği, Maçka Forumu, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Halkevleri, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, Karadeniz İsyandadır Platformu, Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Topluluğu adına basın açıklaması okundu. Açıklamada “Doğa ve yaşam katillerinin katliamı meşrulaştıracak bir fuarı açmalarına sessiz kalmamız beklenemezdi. Çünkü bu fuar katılımcıları vadilere dozerleri sokan, dereleri borulara hapseden ve önüne beton setler çeken şirketlerdir” denildi.
Açıklamanın ardından grup dağılırken bir kişinin “Siz ülkenin kalkınmasını istemiyor musunuz, ilkel mi kalmak istiyorsunuz?” diye laf atması ve gruptan sözle karşılık verilmesi üzerine ortalık karıştı. Polis ve fuarın özel güvenliği gruba biber gazı ve plastik mermi sıktı. Kısa süren olayların ardından eylemciler dağıldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR