Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ünlü kâşifin Cumhurbaşkanı'ndan ricası: 'Kuş cennetini kurtarın'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nu makamında kabul etti.

04 Aralık 2013

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’ndeki 2013 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri törenine davet ettiği Şekercioğlu’yla daha sonra özel olarak görüştü. 2012’de National Geographic tarafından yılın kâşifi seçilen Şekercioğlu, Gül ile yaptığı bir saatlik görüşmede, dünyanın çeşitli yerlerindeki ekoloji ve yaban hayatı üzerine yaptığı bilimsel araştırmalarını ve KuzeyDoğa Derneği başkanlığında Doğu Anadolu ’da yürüttüğü doğa koruma çalışmalarını anlattı. Şekercioğlu, Gül’den Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarmasını da rica etti.

Türkiye ’deki kuş türlerinin yüzde 54’ü olan 252 kuş türünün bulunduğu Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasını Cumhurbaşkanı’ndan özellikle rica eden Şekercioğlu, ‘Iğdır’ın Kuşları’ poster ve takvimini, Aras Nehri Kuş Cenneti bilgilendirme dosyasını ve Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarma kampanyasını imzalayan yaklaşık 13 bin kişinin isimlerinden ve görüşlerinden oluşan 500 sayfalık kitabı Cumhurbaşkanı’na teslim etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Aras Nehri Kuş Cenneti için “Genel Müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün Tabiati Koruma Alanı statüsü olduğu kanaatine varılmıştır” dediği resmi yazıyı da Cumhurbaşkanı Gül’e iletti.

Şekercioğlu’nun doğa merakı ve biyoloji kariyeri ile ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül’e Şekercioğlu Sarıkamış Ormanı - Allahuekber Dağları’nda devam eden bozayı ve kurtların araştırılması ve vericilerle takibi projesini de anlattı. 22 Aralık’da yayınlanacak olan ve National Geographic tarafından Türkiye’de çekilmiş ilk doğa belgeseli olan ‘Bozayının İzinde: Sarıkamış’ belgeselinin de haberini verdi.

Buluşma sonrası KuzeyDoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’nin dünya çapındaki doğal zenginliği ve bu konuda yaptığımız araştırma ve koruma çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgi verdim. KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarını ilgiyle dinleyen sayın Cumhurbaşkanımız, özellikle yaban hayatı araştırmalarımız ve kuşların göçleriyle ilgili önemli sorular sordu. Uydu vericileriyle takip ettiğimizi küçük akbabaların Etiyopya’da kışı geçirip dönmelerini hayretle karşıladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın işbirliğiyle Kars, Iğdır ve Ardahan’da gerçekleştirdiğimiz doğa koruma ve araştırma projelerimize büyük ilgi gösterdi.”

İki kurda araba çarptı

Şekercioğlu şöyle devam etti: “Maalesef bölgede öldürülen kurt, bozayı ve vaşak gibi canlılar hakkında da Cumhurbaşkanımıza bilgi vererek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hayata geçireceği Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru’nun öneminden ve bölgede yaban hayvanları için otoyol geçitleri yapılmasının aciliyetinden bahsettim. Ne yazık ki Cumhurbaşkanımız ile görüşmeye giderken bile, Iğdır’da iki kurdun daha araba çarpması sonucu öldüğünün acı haberini aldım. Ülkemizde yaban hayatı ve doğa büyük tehditler altında. Doğa koruma için gerçek bir seferberlik başlatma vakti gelmiştir. Hem öldürülen hem de yaşam alanları hızla yok edilen yaban hayatımız giderek azalmakta. Ülkemizdeki çevre sorunlarını daha da arttıracak olan ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’ ile ilgili bilgi notunu da Cumhurbaşkanımıza takdim ettim. Özellikle de, 2005’te keşfettiğim, ekibimle 8 yıldır 3 kıtadaki düzinelerce ülkeden gelen 50 binden fazla kuşu halkaladığımız ve Türkiye kuş türlerinin %54’ünü barındıran Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yok edilmemesi için Cumhurbaşkanımızın desteğini istedim. Yoğun gündemine rağmen, Türkiye’deki doğa koruma ve araştırma çalışmalarımızı dinlemeye vakit ayırdığı için sayın Cumhurbaşkanına şahsım ve KuzeyDoğa Derneği adına teşekkür ederim.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR