Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Talha bebeğe ilik Amerika'da bulundu

Dünyanın her yerinden insanların gönüllü donör olduğu Talha bebek için uygun ilik ABD'de bulundu. Nakil için 3 Mart'a gün verildi.

12 Şubat 2014

İzmir ’de doğumundan 34 gün sonra götürüldüğü hastanede lösemi teşhisi konulan Talha bebeğe müjdeli haber Amerika’dan geldi. 6 aydır hastanede yatan Talha’ya nakil, Ege Üniversitesi’nde 3 Mart’ta yapılacak. Gün geçtikçe bağışıklık sistemi çöktüğü için hayati tehlikesi artan Talha bebek şimdi gün sayıyor...
Anne Belma Çelebi, “19 günümüz kaldı, sevincimi tarif edemem” dedi. 

“Vardı, biliyorduk, bulduk”

Hiç tanımadığı insanların Talha için sevinçten ağladığını anlatan Çelebi, “Doktorlar bulunan uygun ilikten çok ümitli. Allah bütün evlatları kurtarsın. Kime telefon açtıysak herkes bizim için seferber oldu. Türkiye ’nin her yerinde, Kore’den, Amerika’dan, Hongkong’dan gönüllü donör olmak için arayanlar oldu. Bir şekilde bir yerde uygun ilik vardı, nihayet bulduk. Medyanın çok büyük bir katkısı oldu. Beni kan için arayanlara ‘İsim vermeden kan örneği verin, herkes için verin diyordum’. İlik bağışları devam etsin, binlerce kişi ilik nakli bekliyor” dedi.
Doğumundan 1 ay sonra 50 binde bir görülen ‘Omenn Sendromu’ teşhisi konulan Tahla bebek için facebook ve twitter üzerinden kampanyalar başlatıldı. Hastaneler kan verme organizasyonları yapıldı. Çağrılara ülke genelinde yaklaşık 12 bin kişi cevap verdi ve gönüllü donör oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çağrıda bulunuldu. LÖSEV, Türk Hematoloji vakıfları gibi sivil toplum organizasyonlarıyla görüşüldü. Yapılan tüm kampanyaların ardından Amerika’daki NMDP Ulusal Doku Bankası’nda kayıtlı 4 donörün örneklerinin Talha bebeğe uyumlu olduğu tespit edildi. Amerika’da 4 donöre HLA-CH kan örneği testi uygulanırken en uygun kan örneğinin Türkiye’ye gönderilmesine karar verildi. SGK’da elini çabuk tuttu. Normalde şartlarda 1 ila 6 ayda ödenek çıkarken Süreyyapaşa SGK Kemik İliği Servisi hesabına Talha bebek için toplamda 9 bin 388 TL yatırıldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR