Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mezarlık 'afet alanı' ilan edildi!

Kentsel dönüşüm kıskacındaki Gaziosmanpaşalılar mezarlıklarının bile 'riskli alan' ilan edilmesiyle şoke oldu. Bölge halkı 2 Şubat'ta gösteri yapacak.

31 Ocak 2014

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Karlıtepe Mezarlığı, kentsel dönüşüm kapsamında ‘afet alanı’ ilan edildi. Mezarlıklarının dahi kentsel dönüşüm adı altında riskli alan ilan edilmesine tepki gösteren Gaziosmanpaşa halkı 2 Şubat Pazar günü “Mezarlığımızı sahip çıkalım, hep birlikte sesimizi duyuralım” diyerek kentsel dönüşümü protesto etmek için bir araya gelecek. Bölgede bir yandan da yıkımlar tüm hızıyla devam ediyor.
Kısaca Afet Yasası olarak anılan kanun kapsamında ülkede birçok yer, kentsel dönüşüm amacıyla ‘riskli alan’ ilan ediliyor. Gaziosmanpaşa’da da riskli alan olarak belirlenen yerler iki kez Resmi Gazete ’de yayımlandı. İlk olarak 26 Ocak 2013’ta 3 milyon 930 bin metrekarelik alan riskli alan ilan edildi. 15 Aralık 2013’te ise yaklaşık 350 bin metrekarelik alanın riskli alan olarak belirlendiği duyuruldu. Bu alanların içinde 55 bin metrekarelik bir yüzölçüme sahip Gaziosmanpaşa’da halen kullanılan Karlıtepe Mezarlığı da bulunuyor.
Gaziosmanpaşalılar yaklaşık 8 aydır örgütlü olarak Afet Yasası’na karşı mücadele ediyor. ‘Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi’ adı altında faaliyetlerine devam eden ilçe sakinleri düzenli olarak bilgilendirme toplantıları yapıyor. İlk çıkan karara karşı itiraz süresi geçti. Ancak semt sakinleri ikinci karar için süre dolmadan, 13 Ocak 2014’te iptal davası açtı.

‘Mezarlıktaki risk ne?’

Sosyal medya üzerinden kamuoyu oluşturmaya devam eden Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, 2 Şubat Pazar günü Gaziosmanpaşa Meydanı’nda büyük bir protesto gösterisi yapacağını duyurdu. Afet Yasası’nı protesto edecek sakinler mezarlıklarına da sahip çıkmayı amaçlıyor. Meclis, yaptığı duyuruda, “Kentsel dönüşüm bahanesiyle evlerimizi elimizden almak isteyenlere, bizleri buralardan sürmek isteyenlere karşı gel sesimizi duyuralım. Tek ses, tek yürek olarak ‘Gaziosmanpaşa biziz, Gaziosmanpaşa bizim’ diyelim” dedi.
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi dönem sözcüsü Süleyman Şahin, bölgedeki VİA Land etrafının tamamen riskli alan ilan edildiğini belirterek itirazlarını şöyle sıraladı:
“Yaklaşık 100 bin insanın yaşadığı bir alan riskli alan ilan edildi. Mezarlık ne gibi bir risk taşıyor ki risk alanı oldu? Burada ne yapacaklar? Riskli alan Haliç’ten başlayıp Avrupa TEM konutlarına kadar gidiyor. Belediye, halkı ikna etmeye çalışıyor. Kentsel dönüşüm güya gönüllülük esasına göre yapılıyor. Halkı yıldırmaya çalışıyorlar. Halka danışmadan şirketlerle anlaşma yapıyorlar. Bazı şirketlere riskli alan olan yerler verildi bile. Yeni açılan bir hastane var. Oranın üzerinde küçücük bir alan var. Tek başına orası risk alanı ilan edilmiş. Neden etrafı değil de sadece orası? 2 Şubat’ta tüm bu yapılanları protesto edeceğiz.” İlçede kensel dönüşüm de tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan yıkımlar sürerken, bir yandan da çok katlı yeni binalar yapılıyor. Açılan davalar hünez sonuçlanmadı.
Belediye ile anlaşan hak sahipleri var ancak ilçedeki pek çok insan riskli alan ilan edilen yerlere karşı mücadelesini sürdürüyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR