Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Cephede ağır kayıplar

Suriye'de Tevhit Tugayı Komutanı Salih yaralı olarak getirildiği Türkiye'de yaşamını yitirdi. Şam'da ise bombalı saldırıda 4'ü general 31 asker öldü.

19 Kasım 2013

Suriye’de çatışmalar şiddetlenirken hem ordu güçleri hem muhaliflerin ağır kayıp verdikleri olaylar ardı ardına geldi. Başkent Şam yakınlarında Harasta’da askeri üste bir binaya yerleştirilen bombanın patlaması sonucu dördü general 31 asker ölürken muhalifler de Halep’teki saldırıda en önemli komutanlarından birini yitirdi. Tevhit Tugayı’nın komutanı Abdulkadir Salih perşembe gecesi düzenlenen saldırıda yaralandıktan sonra Türkiye ’de kaldırıldığı hastanede öldü. Salih Ağustos 2012’de Halep’te muhaliflerin ele geçirdiği semtler bombalanırken karargâha çevirdikleri bir okulun müdür odasında Radikal’in sorularını yanıtlamıştı. Halep’in yarısı Özgür Suriye Ordusu’nun elindeydi ve Salih birkaç aya kadar kenti almayı umduklarını söylemişti. Yaklaşık 1.5 yıl geçti, Halep’te tablo değişmedi. Son aylarda rejim güçleri Halep civarında baskıyı arttırırken ‘Hacı Mera’ olarak tanınan Salih 14 Kasım’da ÖSO grupları arasında sık sık yapılan koordinasyon toplantılarından birine katılmıştı.
Saat 14.30 sularında toplantının yapıldığı binaya savaş uçakları bomba attı. ‘Varil bombası’ denilen bombayla bina yerle bir oldu. Saldırıda Tevhit Tugayı’nın istihbarat şefi ‘Ebu Tayip’ adını kullanan Yusuf Abbas ile birlikte iki komutan ölürken Salih ve Abdülaziz Selame yaralandı. Şarapnel parçaları ile kafası ve bacağından yaralanan Salih önce Kilis’e, ardından Gaziantep’e, oradan da Ankara ’ya götürüldü. Salih önceki gün hastanede hayatını kaybetti. Hastaneden cenazesi alınan Salih gece yarısı Suriye’ye götürülerek Halep’e bağlı Mera kasabasında defnedildi. Saat 01.00 sularında yapılan cenaze törenine uçuş yapan savaş uçakları nedeniyle az sayıda insan katıldı. 

Savaş deneyimli bir tüccar

Salih, Mera’da ticaretle uğraşıyordu. Buğday, mercimek, nohut gibi kuru bakliyat alıp Mersin’e kadar bir alanda satıyordu. Çok zengin olmasa da bölgede hatırı sayılır bir ticaret insanıydı. Salih’in savaşçılığı Suriye ile başlamadı. Daha önce cihat için Afganistan ve Irak’taki savaşlara katıldı. İç savaşın başladığı ilk anda ise eline silah almadı. Daha çok bölgesinde yapılan silahsız eylemleri organize etti. Ancak iç savaş başladıktan sonra savaşa katıldı. Bir köylüsünün verdiği bilgilere göre bir av tüfeği alarak Mera’dan oluşturduğu küçük bir grupla Halep’e gitti. Salih’in kurduğu birliğe kısa sürede çok sayıda asker katıldı. Ağırlıklı olarak Katar’dan destek alan Tevdit Tugayı’nın 10 bin civarında askeri olduğu söyleniyor. Salih’le birlikte yaralı olarak Türkiye’ye getirilen Selame’nin de Tevhit Tugayı komutanlığına atandığı ve toplantının yerini rejim güçlerine sızdıran muhbir olabileceği gerekçesiyle 30 kişinin yakalanıp sorgulandığı belirtildi. 

Şam’da 31 asker öldürüldü

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam yakınlarındaki Harasta’da ordunun ulaşım üssünde meydana gelen bir patlamada üç general ve bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 31 askerin öldüğünü açıkladı. Saldırıyı Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Şam Kalkanı adlı örgüt, patlama anını gösteren bir video görüntüsü ile üstlendi. Bağımsız gazeteciler patlama olduğunu teyit ederken Suriye yönetiminden bu konuda açıklama gelmedi.

Şam heyeti Moskova’da


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye’deki krize siyasi çözüm hedefleyen Cenevre 2 Konferansı’nın aralık ortasında toplanabileceğini duyururken Suriye yönetimi de müzakereler için Moskova’ya heyet gönderdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye lideri Beşşar Esad’la iki yıl sonra ilk telefon görüşmesini gerçekleştirmesinin ardından Moskova’ya giden Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın danışmanı Buteyna Şaban, Rusya Dışişleri Bakan yardımcıları Gennadi Gatilov ve Mikhail Bogdanov ile görüştü. Görüşmenin içeriğine dair taraflardan açıklama gelmedi. Şam heyetinin bugün Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelebileceği belirtildi. Moskova’nın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed Carba’yı 18-21 Kasım’da Moskova’ya davet ettiği açıklandı. SMDK ‘Carba’nın davetle ilgilendiğini ancak daha önceden verilmiş resmi sözleri’ sebebiyle Moskova’ya gelemeyeceğini’ duyurdu. SMDK 9-11 Kasım’da İstanbul ’da düzenlenen toplantıda Cenevre’ye gitmek için Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmaması ve geçiş hükümetine tam yetki devri ve kuşatma altındaki yerlere insani yardım sağlanması şartlarını koşmuştu. {MOSKOVA/AP}

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR