Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İklim zirvesinde Filipinler için açlık grevi

Dünyada her yıl düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi Taraflar Konferansı bu yıl Polonya'nın başkenti Varşova'da başladı. Toplantının ilk gününe Filipinli delege Naderev Sano'nun açlık grevi ve gözyaşları damga vurdu.

12 Kasım 2013

İklim Değişikliği Zirvesi’nde bu yıl 2012’de süresi dolan Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşmanın içeriğinin belli olması bekleniyor. Geçen yıl yapılan taraflar konferansında, Kyoto Protokolü’nün 2012’den sonraki dönemde küresel sera gazı salımlarına sebep olan ülkelerin yalnızca yüzde 15’i taraf olduğunu açıklamıştı. Bu durum, ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede geri adım attıkları yönünde eleştirilere sebep olmuştu. Varşova’daki toplantıyı TEMA Vakfı’ndan Gökşeh Şahin takip ediyor. Şahin’in verdiği bilgilere göre, bu yıl Varşova’daki toplantıda ülkelere iklim değişikliği konusunda geri adım atmadıklarını ispatlama sorumluluğu düşüyor. Bunun için gelecek dönemi belirleyecek anlaşma üzerine daha da fazla çalışmaları gerekiyor.

Toplantının ilk gününde Filipinler Delegasyon Başkanı Naderev Sano bir konuşma yaptı. 10 binden fazla insanın ölümüne neden olan Haiyan tayfununa değinen Sano, Varşova’daki iklim müzakerelerinden bir sonuç çıkana kadar açlık grevine başladığını açıkladı. Konuşmasında Sano gözyaşlarına da hakim olamadı. Sano’ya destek olmak için müzakereleri takip eden 30’a yakın sivil toplum kuruluşu da açlık grevine girdiğini açıkladı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR