Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dünya için kötü haber!

Merkezi Cenevre'de bulunan Dünya Meteoroloji Örğütü, 2015'te küresel ortalama sıcaklığın 'en sıcak yıl' rekorunu kırabileceğini ve sembolik bir eşik olan bir derece eşiğini geçebileceğini açıkladı. Bunun dünya için kötü bir haber olduğunu belirten örgüt, bu artışın temel sebebinin ise insan kaynaklı olduğunu belirtti.  

27 Kasım 2015

RADİKAL- Dünya Meteoroloji Örgütü bir açıklama yayımladı. Yaptığı beş yıllık analizi göre, 2011-2015 yılları tarihte kaydedilen en sıcak beş yıl. Bu sıcaklık artışları, 2011-2015 yıllarını seller ve sıcak hava dalgaları gibi olağanüstü hava olaylarının sıklıkla görüldüğü bir zaman dilimi olmasına sebep oldu.

Örgütün Genel Sekreteri Michel Jarraud, yaptığı açıklamadı şunları söyledi: “2015 yılı birçok sebepten dolayı meteorolojik olarak tarihi bir yıl olacak. Öncelikle, atmosferdeki sera gazı seviyesi rekor seviye ulaştı. 2015 baharında kuzey yarım kürede, ilk defa 400 ppm eşiği geçildi.  2015, yüksek ihtimalle kaydedilen en sıcak yıl olacak. Okyanus yüzeyi sıcaklığı ölçüm yapılmaya başlandığı yıldan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Küresel ortalama sıcaklıkta ise kritik ve sembolik eşik olan bir derece eşiğini geçme ihtimalimiz de çok yüksek. Bu gezegenimiz için çok kötü bir haber.”


Global yıllık sıcaklık anomalisi

Jarroud ayrıca açıklamasında, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını kontrol altına alınabileceğini, bunun için gerekli bilgi ve donanıma sahip olunduğunun altını çizerek, “Bizim seçim şansımız var ama gelecek nesillerin yok” dedi.

BİR YILDA YENİ REKOR
Dünya Meteoroloji Örgütü, Paris’te BM İklim Değişikliği Konferansı’ndaki müzakereleri bilgilendirmek için provizyonel 2015 küresel iklim durumunu da yayınladı. Bu analize ek olarak son beş yıllık bir analizi de paylaştı. Ocak - ekim 2015 ayları arasındaki verileri, 2015 sıcaklığının 1961-1990 yılları arası olan 14 derece sıcaklıktan 0.73 derece, sanayi öncesi dönem olan 1880-1899 yılları arasındaki ortalama sıcaklıktan ise bir derece daha yüksek olduğunu gösteriyor.


Global yıllık sıcaklık anomalisi – 1961-1990 ile karşılaştırma

Bu veriler, 2015’in de en kaydedilen en sıcak yıl olacağını gösteriyor. Deniz yüzeyi sıcaklığı 2014’te rekor kırmıştı. Bu rekorun sadece bir yılda tekrar kırılabileceği belirtiliyor. Ocak - ekim arasındaki veriler, Güney Amerika  ve Asya için 2015’in en sıcak yıl olacağını, Afrika ve Avrupa için ise en sıcak ikinci yıl olacağını gösteriyor.



Ortalama sıcaklık anomalileri 2015 yılı Ocak- Ekim Dönemi

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR