Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Parktaki Suriyelilere Alevi örgütleri sahip çıktı

14 Eylül 2013

İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Sultangazi Pirsultan Cemevi’nde yaklaşık 80 Suriyeli Alevi kalıyor. Halep’ten savaş nedeniyle kaçan Suriyeliler önce Gaziantep’teki çadırkentlere yönlendirildi. Ancak bu kamplarda barınamayınca İstanbul’a gelip parklarda kalmaya başlayanlar çok. Alevi örgütleri de bir araya gelerek parklardan topladıkları Suriyeli Alevi ailelere kalacak yer bulup yardım etti.
Cemevindeki büyük bir salona yan yana yataklar yerleştirilmiş, çocuklar üzerlerinde koşuşturuyor. Her ailenin 3-4 çocuğu var. Tedirginliği yüzlerinden anlaşılan Suriyeli Aleviler fotoğraflarının çekilmesini istemiyor. Çoğu Türkmen, bu nedenle Türkçe konuşabiliyorlar. Ancak korktukları için yaşadıklarını anlatmıyorlar.
İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara, Alevilerin İstanbul’daki durumlarını basında çıkan haberlerden öğrenip harekete geçtiklerini anlattı:
“Devlet onları 10 ildeki kamplara yerleştirmek istiyor ancak bunlar Halep’ten geliyor. Hepsi birbirini tanıyor. Aleviler, diğer Sünnilerle birlikte kalmak istemiyorlar. İlk geldiklerinde Gaziantep’teki kampa gidiyorlar. Bir gece kalıp tehdit alınca oradan gidiyorlar. Hacıbektaş ilçesine geliyorlar. Daha sonra bir kısmı İstanbul’a geliyor. Parklara yerleşiyorlar. Alevi kimliklerini burada da açıklamıyorlar. Kumkapı’daki parka gittik. Bizden de şüphelendiler. Önce gelmek istemediler.”
Suriyeli ailelerin bundan sonra ne yapacakları hakkında da bilgi veren Kara şunları söyledi:
“Birçok Alevi örgütüyle birlikte bir karar mekanizması oluşturmaya çalışıyoruz. Deneyimli sivil toplum örgütleriyle temas halindeyiz. Ne şartla olursa olsun bu insanların korku içinde yaşamalarına izin veremeyiz. Aynı zamanda onların Türkiye Cumhuriyeti’nde görünür olmalarını istiyoruz. Yasal olmayan şekilde barınıyorlar. Madem Türkiye kapılarını açacak, uluslararası kriterlere göre, ‘mülteci’ olarak burada kalmalılar. Psikolojik, pedagojik ihtiyaçlarını da karşılamak gerekiyor.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR