Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İstanbul'da 'abi'ler yakalandı, asayiş berkemal

Birkaç yıl öncesine kadar 'suç cenneti' olarak söz edilen İstanbul'da son günlerde 'asayiş berkemal'. Kentte suç oranında önemli ölçüde düşüş yaşanırken...

18 Mart 2008

İSTANBUL - Birkaç yıl öncesine kadar 'suç cenneti' olarak söz edilen İstanbul'da son günlerde 'asayiş berkemal'. Kentte suç oranında önemli ölçüde düşüş yaşanırken, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a göre bu oran yüzde 40. Yeni Türk Ceza Kanunu'yla artan cezalar, medyanın etkisi ve polisin çetelere yönelik düzenlediği operasyonlar, suçu azaltan faktörler.
Birkaç yıl öncesinde günde 10-15 kapkaç vakası olurken, şu anda 'çete işi' olmayan bir-iki münferit vaka yaşanıyor. Ev ve iş yerlerine yönelik hırsızlıklar yüzde 38-40 azaldı. Kentte son üç aydır kuyumcu soygunu, 50 gündür kasa soygunu olmadı. Dolandırıcılık ve yankesicilik konusunda küçük çocukları kullanan 'Hacı Hüsrev'e yönelik operasyon da, 'yankesicilik' olaylarına darbe indirdi.
'Hacıhüsrev' kâbusu bitti
2003'ten bu yana Türkiye genelinde çökertilen çete sayısı 350. İstanbul Emniyeti'nden üst düzey bir polis yetkilisinin verdiği bilgilere göre, çetelerle mücadeleye ağırlık verilince kentte örgütlü kapkaç kalmadı. Çetelere darbeye paralel olarak suçtaki düşüşün en iyi örneği, Hacıhüsrev. 'Hacıhüsrev çetesi', yankesicilik, hırsızlık ve kapkaç gibi suçlarda çocukları kullanıyordu. Bu nedenle yakalanan küçük çocuklar koruma altına alınıp sosyal hizmetlere gönderiliyordu. Ancak çocuklar kaçıp tekrar suç örgütüne dönüyordu. Geçen yıl martta Hacıhüsrev'e yapılan 'Şafak' baskınıyla, çocukları kontrol eden tüm liderler yani 'ağabeyler' yakalanarak cezaevlerine gönderildi.
'Bataklık' kurudu
Hacıhüsrev baskınından önce de özellikle Diyarbakır'dan getirilen küçük çocukları zorla kapkaç, hırsızlık suçlarında kullanan bir şebeke de 'Bataklık Operasyonu'yla çökertilmişti. İdris Şaşmaz'ın yönettiği çete özellikle Beyoğlu Taksim, Şişli, Eminönü, Kadıköy ve Laleli gibi kalabalık semtlerde etkiliydi. Bazı çocukların itiraflarına göre, günde ortalama 1-2 bin dolar hasılat elde ediliyor, çete lideri de çok para getirene 30-40 YTL veriyor ve ödül olarak da araba kullandırıyordu. Çanta kapmayı beceremeyen çocuklara ise üzerine kezzap dökülerek, sırtına çivi batırılarak işkence yapılıyordu.
Son darbe 'Kodes'
Bir hafta önce de İstanbul Emniyeti, 'Kodes' adlı operasyonla yeni bir çeteyi çökertti. Örgüt lideri Hüsnü Görül'ün, cezaevinden iki gardiyan vasıtasıyla yönettiği çeteye yönelik operasyonda dördü çocuk 65 kişi yakalandı. Şebeke, özellikle Eminönü, Kumkapı ve Fatih'te turistleri hedef alıyordu. Yine geçtiğimiz günlerde banka önleri ve tapu dairelerinde kapkaç yapan dört kişilik bir çete yakalandı. Liderliğini Nadir S.'nin yaptığı çete, özellikle Kadıköy, Beykoz Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Beşiktaş ve Bahçelievler'de 'çalışıyor'du.
Yalı çetesi de içeride
Geçtiğimiz günlerde Hırsızlık Bürosu'nun düzenlediği operasyonla Anadolu ve Avrupa Yakasında Boğaz kenarında bulunan yalılara yönelik hırsızlık olaylarının failleri olan üç kişilik şebeke yakalandı. Şebekenin üyeleri önceki gün tutuklanıp hapse gönderildi.
Suç afla birlikte artıyor
Ne zaman af çıksa suç oranlarının da arttığını çünkü kimsenin sabıkalı birine iş vermek istemediğini belirten Emniyet yetkilisi, yine de suçtaki düşüşe aldanıp tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söylüyor:
"Suç yüzde yüz bitmez. Şu anda örgütlü kapkaç, yankesicilik yok. Ama bu, tekrar olmayacak anlamına gelmiyor. Kadınlar çantalarını duvar kenarında tutmalı, trafik akışının tersi yönünde taşımalı."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR