Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Koca kurşunu 'barış' yolunda yakaladı

BDP Kadın Meclisi üyesi Nazliye Sincar dün beyaz giysilerini giymiş, Dünya Barış Günü etkinliğine giderken yolda eski eşi tarafından öldürüldü.

02 Eylül 2013

Azize Kaya, Leyla Kaya ve Ayten Yalçın... Üç genç kadın dünkü tatil günlerini 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğine ayırmıştı. Sabah beyazlarını giymiş, Kadıköy’deki eylem için yola koyulmuşlardı. Ancak üç arkadaş Kadıköy’deki barış eyleminde değil, 64 yaşındaki Nazliye Sincar’ın otopsi işlemi için Yenibosna’daki Adlı Tıp Kurumu’nda buluştu. BDP Küçükçekmece Kadın Meclisi üyesi Sincar, kendileri gibi beyazlar giyip Dünya Barış Günü etkinliğine giderken kadına şiddet kurbanı olmuştu. Ayrı yaşadığı eşi Harman’ı sokakta vurup kaçtı.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kadıköy’de yapılacak miting için BDP Küçükçekmece İlçe Teşkilatı da saat 12’de araç kaldıracaktı. İlçenin üç yıldır kadın meclisinde çalışan ve çevresinde ‘Neslihan’ olarak da tanınan Nazliye Sincar, saat 11.30’da evden çıkıp buluşma yerine yürüdü.
Bu sırada beş yıl önce boşandığı eşi Şehzade Harman’ın kendisini takip ettiğinden habersizdi. Suriye’de bir kadınla evlenen Harman artık Türkiye ’ye dönmüş, eski eşine barışma teklif etmişti. Nazliye Sincar kabul etmemişti. Bunun üzerine tehditlere başlayan Harman, dün kadını sokakta tabancayla öldürdü. Bu arada Harman’ın cep telefonu dükkanı işletirken iflas ettiği ve eşini mal paylaşımı yüzünden öldürdüğü de iddialar arasında yer aldı.
Sincar, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Çok sayıda partili ve Harman’ın yakını da otopsi işlemlerini bekledi. Azize Kaya da bekleyenlerin arasındaydı. Beyaz gömleği, beyaz şapkası, beyaz pantolonuyla Barış Günü’ne katılma planları yapan Kaya, çok üzgündü:
“Artık bu tür olayları kınamaktan bıktık. Bugün barışı kutlayacaktık ancak şimdi cenazedeyiz. Ben bir pankartla uğraşıyordum. 4-5 el silah sesi duyduk. Önce çocuklar oynuyor sandık. Ancak daha sonra arkadaşımızın vurulduğunu öğrendik. Birçok kadın barış mitingine gitmeyip Adli Tıp Kurumu’na geldi.”
Ayten Yalçın ise “Biz tekstilde çalışıyoruz. Bir gün iznimiz var. Onu da Barış Günü’ne ayırmıştık. Ancak şimdi buradayız, çok üzgünüz” dedi. Leyla Kaya da, “Rojova’daki katliam için, Suriye’de ölenler için barış dilemeyi istiyorduk, sesimizi duyurmaya çalışacaktık” diye konuştu.

Çocukları engel olmuş

11 çocuk sahibi Sincar’ın dün cenaze işlemleriyle ilgilenen çocukları olayın şoku içindeydi. İddialara göre Sincar kendisini tehdit eden eşinden korunmak için savcılığa başvurmuştu. Ancak çocuklarından Hasan Harman, “Başvursa bilirdik. Sadece uzaklaştırma talep edecekti. Ancak biz engel olduk. Bizi kırmadı” dedi.
Sincar’ın yakınlarına başsağlığı dileyen Sabahat Tuncel de Radikal’e şunları anlattı: “Çalışma arkadaşımızdı. Şahsen de tanıyordum. Eşiyle ayrı olduğunu biliyorduk ancak durumunu bize söylemedi. Yerelde çalıştığı arkadaşlarına söylemiş, şimdi duyduk. Bu tip sorunları yaşayan kadın arkadaşlarımız anlatmamayı tercih ediyor. Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bir arkadaşımız. Tam da Barýþ Günü’nde bu cinayet oldu. Kýzý annesinin beyaz tülbentilyle, beyaz gömleðini giydiðini söyledi. Bunlar bize ders olmalý. Kadýn arkadaþýmýzý koruyamamak bizim açýmýzdan da daha aðýr olan bir boyut ne yazýk ki. Sonuç koruyamadýðýmýzý gösteriyor.”
Cinayetin ardından eski eş Zeydan Harman kayıplara karıştı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR