Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bal'a çifte mesaj

Gezi raporu nedeniyle AKP'den İdris Bal'a çifte uyarı geldi. Parti yönetimi 'daha dikkatli olalım' mesajı verirken, Topbaş ise rapora tepki gösterdi.

14 Ağustos 2013

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal’a, Gezi olayları ile ilgili hazırladığı rapor nedeniyle AK Parti’den çifte uyarı geldi. Parti yönetimi, Bal’a ‘parti içinde çatlak var’ algısı olabileceği gerekçesiyle “Daha dikkatli olalım” mesajı verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise “Elimizde şubat ayında yapılan bir toplantının kayıtları var. İstanbul’da hareketlerin nasıl başlatılacağı, o zamandan belliydi” dedi.
İdris Bal’ın başında bulunduğu Avrasya Global Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan raporda, olayların neden büyüdüğü analiz edilirken protestocuların yanı sıra “Başbakan yanlış yönlendirildi. Büyükşehir ve Beyoğlu Belediyesi’ne büyük bir rol düşüyordu ama üstlerine düşeni yapmadılar” sözleri ile yerel ve merkezi yönetime de eleştiriler sıralanmıştı. Raporun Radikal’de yayımlanmasından sonra İdris Bal’a parti içinden olumlu tepkilerin yanı sıra eleştirilerin de geldiği ifade edildi. Bal’a, “Raporun bir kısmından alıntı yapılarak haberleştirilmesi parti içinde ‘çatlak var’ görüntüsüne neden olabilir. Bu konuda daha dikkatli olmakta fayda var” mesajı verildi.
Radikal’in sorularını cevaplandıran üst düzey bir parti yetkilisi, Bal’ın akademik kimliğine dikkat çekti. AK Partili kaynak, Bal’ın Türkiye ’nin sorunları ile ilgili çalışma yapmasının ‘normal’ olduğunu vurgularken söz konusu raporu da ‘partinin görüşü’ olarak kaleme almadığını ifade etti. Bal’ın raporunun ‘hükümete karşı eleştiri’ olarak okunmasının doğru olmadığını söyleyen kaynak, “Sayın Bal’ın da raporunda ifade ettiği gibi olaylar demokrasinin sınırları içerisinde kalmayarak şekil değiştirdi. Kamu malları başta olmak üzere pek çok yer tahrip edildi. Raporun bu yönünü de görmekte fayda var” diye konuştu.
Maltepe sahiline yapılan dolgu alanı projesini inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise gazetecilerin sorusu üzerine AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal’ın hazırladığı Gezi Parkı raporuna tepki gösterdi. Ellerinde kayıtların olduğunu söyleyen Topbaş şunları dile getirdi: “Taksim ile ilgili bir değerlendirme yapılmış. Orada baktığınız yere göre değişir. Tek yönlü bakmak değil, boyutlarını farklı farklı değerlendirmek gerekir. Elimizde şubat ayında yapılan bir toplantının kayıtları var. Yani İstanbul’da hareketlerin nasıl başlatılacağı, ne yapılacağı ile ilgili. Bizim elimizde bazı deliller var. Bunlar bir senaryo, bir farklı manipülasyon. Niçin Taksim’deki Cumhuriyet Caddesi ortasında 40 cm çapındaki çınar ağaçları kaldırılırken, budanırken kimsenin bir gıkı çıkmadı. Gezi Parkı kenarında çitle çevrilmiş, iki metrelik yaya güvenliği için noktaya gelince kıyamet koptu. Çünkü biliniyordu bu noktaya gelince hassas bir konu. Toplantı siyasi değil, ama içinde siyasilerden de birkaç kişi olabilir. Bundan sonrası için bile yaptıkları çalışmalardan haberdarız.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR