Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bir yanda bomba, bir yanda düğün halayı

Suriye'den atılan top mermilerinin sesleri arasında bir düğüne rastlıyorum. Düğün önce ertelenmiş ama sonra 'Savaş bitti' denilince halay başlamış.

12 Kasım 2012

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde dört gün önce Suriye ’den gelen kurşunlarla iki kişinin yaralandığı Gazi Mahallesi’ndeyim. Ara sokakların birinden davul zurna sesleri geliyor. Bir avluda yüzlerce insan toplanmış, halay çekiyor. Top sesleri davul seslerine karıştığı için anlam veremiyorum. Kadınların üzerinde yöresel kıyafetleri var. Halayın ortasında beyaz takım elbisesiyle genç bir erkek dikkati çekiyor. Biraz soruşturunca eğlencenin bir Arap düğünü, beyaz giysili gencin de ‘damat’ Ali Olmaz olduğunu öğrendim.
Ali önce düğün âdetlerinden başladı anlatmaya: “Burada düğünler cuma günü başlar, pazara kadar devam eder. Gelin erkek evindeki eğlenceye gelmez. Biz yarın gelini almaya gideceğiz. Eve geldiğinde yine eğlence olacak. Savaş olduğu için düğünü erteleyecektik. Cuma başlamadı. Ancak ‘savaş bitti’ dediler, biz de düğüne başladık.”
İnsanlar top seslerine bir süre sonra duyarsızlaşıyor. Akçakale’deki gibi topların düşeceği kaygıları yok. “Kadere karşı gelinmez” diyorlar.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR