Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Lübnan'a enerji gemisi

31 Temmuz 2013

Dünyanın gemi tipi ilk yüzer enerji santralının üreten Karadeniz Holding, 7’nci gemiyi de tamamladı. 5 Ağustos’ta Tuzla Tersaneleri’nden Lübnan’a gidecek Orhan Bey adlı geminin resmi açılışını Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptı. Karadeniz Holding, bugüne kadar 6 enerji gemisini Irak, Pakistan ve Lübnan gibi ülkelere gönderdi.
Yıldız, siyasi istikrarın bu kadar tartışıldığı bir dönemde enerji gemisinin Lübnan’a ışık olacağını, bir ticaretten daha çok bunun bir insani durum olduğunu söyledi.

Karadeniz Holding, Orhan Bey’i, Sedef Tersanesi’nde 8 aylık bir çalışma sonucunda hazır hale getirdi. 205 megavat kapasetiye sahip, kurulu gücü 136 megavat olan Orhan Bey, Lübnan’a daha önce gönderilen 205 megavat gücündeki Fatmagül Sultan adlı gemiyle birlikte Lübnan’ın enerji ihtiyacının yüzde 20’sinden fazlasını karşılayacak. Enerji Bakanı Yıldız, Sedef Tersanesi’nde yapılan açılış töreninde, Karadeniz Holding’e uluslararası bir ortamda Türkiye ’nin güçlü bir sesi olarak enerji sektörü ile ilgili yaptığı çalışmalarda bundan sonra da destek vereceklerini belirterek şunları söyledi:
“Özellikle, siyasi iktidarının çok tartışılır olduğu bir dönemde Lübnan’a bir ışık götürmüş olacaklar. Ekonomik ticareti bırakın öncelikle insani bir durumdur. Türkiye’de bugün enerjisiz herhangi bir yerimiz yok. 81 il, 950 ilçe, 34 bin köy, 42 bin mezrada enerji var. Dünyada 4.1 milyar insanın enerji ile tanışmamış olduğunu düşünürsek bu daha da anlamlı.” Bakan Yıldız, Karadeniz Holding’in bugüne kadar sahip olduğu 1250 megavatlık kurulu gücün, dünyadaki 20 ülkenin kurulu gücünden daha fazla olduğunu belirtti.



Dua edin; petrol ve doğalgaz bulalım!


Yıldız, Tuzla Tersaneleri’nin durumuna da değinerek, “Dünyanın en iyi 10 sismik gemisinden birini aldık. Karadeniz ve Akdeniz’de yapacağımız sismiklerle petrol ve doğalgaza rastlarsak bir platforma ihtiyacımız olacak. Ben dua ediyorum, siz de edin. Şu ana kadar hiç yapmamış da olsak bu platformun Tuzla tarafından yapılmasını canı gönülden isterim. Bunu mutlaka yapacağız” dedi.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Remzi Karadeniz ise yaptığı konuşmada, Powership projesinin tasarımından mühendisliğine, inşaasından finansmanına kadar yerli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Karadeniz Holding 1250 megavat kurulu güce ulaştı. Grup bünyesinde 1000 kişi çalışıyor. 2 bin kişiye de istihdam sağlıyoruz. Lübnan’ın 2 gemiyle toplam ihtiyaçlarının yüzde 20’sinden fazlasını tedarik edeceğiz” dedi.



Nükleer santralde gecikme olmaz


Enerji Bakanı Yıldız, açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, Mersin Akkuyu’daki nükleer santralın ÇED raporunun iade edilmesiyle ilgili bir soruya şöyle cevap verdi: “2019’da ilk ünitenin devreye alınması ile ilgili programımızı etkilemeyecektir. Böyle büyük projelerin tehditleri ve fırsatları hiç bitmez. Projeyi kanunlar çerçevesinde desteklemeye devam edeceğiz. Eksikler olabilir, bu eksikleri gidermek santralı yapacak şirketin görevidir.”
Yıldız, açılışın ardından Karadeniz Holding yöneticileri ve tersane işçileri ile birlikte Orhan Bey gemisinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR