Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gazlı, TOMA'lı müdahale

Taksim dün yeniden eylemlere ve polisin biber gazlı, tazyli sulu coplu müdahalesine sahne oldu. 30'dan fazla kişinin gözaltına alındığı eylemde, aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi yaralandı.

07 Temmuz 2013

Taksim Yayalaştırma Projesi ve Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili İdare Mahkemesi’nce verilen iptal kararı üzerine Taksim’de yapılmak istenen eyleme polis izin vermedi. Yer yer sert müdahalelerin yapıldığı eylemde polis, Galata Kulesi’ne kadar ara sokaklar dahil oldukça geniş bir alanda gaz ve tazyikli su kullandı. Eyleme İzmir’deki gibi bazı elinde sopa olan sivil polislerin de müdahalede bulunması dikkat çekti.
30’dan fazla kişi gözaltına alınırken, aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi de yaralandı.
İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 6 Haziran’da Gezi Parkı’nda yapılaşmayı durduran iptal kararı aldığı geçen hafta ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Taksim Dayanışma, dün buluşma çağrısı yapmıştı.
‘Park açılsın’ çağrısı
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise ‘müdahale’ olacağını söyledi. “Toplanmalara izin vermeyeceğiz” diyen Vali, parkın ise pazar ya da pazartesi açılacağını duyurdu. Akşam saatlerinde ise Taksim hareketlendi. Saat 18.00 sıralarında meydanda toplanan bir grup ‘su savaşı’ eylemi yaptı. Eylemciler bir yandan birbirine su sıkarken diğer yandan ‘Her yer Taksim her yer direniş ’ sloganı attı. Polis, su savaşı yapanları çember içine alarak Taksim Meydanı dışına doğru çıkardı. İstiklal Caddesi’nin girişinde toplanan kalabalık, Gezi Parkı’nın halka açılmasını istedi. Gruptakiler, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nden alınan karar metninin fotokopilerini, burada görevli polislere verdi. Polis ise önce ‘dağılın’ uyarısı yaptı ardından tazyikli su ve gazlı müdahaleye başladı. Bu müdahaleden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve beraberindekiler de etkilendi. Ara sokaklara kaçan gruptakilerden bazıları gözaltına alınırken, Taksim’e giriş-çıkışlar polis tarafından kapatıldı.
Akşam geç saatlerde de İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında polis kalabalıklara müdahalesini sürdürdü. Polisin, The Marmara’nın önündeki kafede yemek yiyen ve müdahaleyi alkışla protesto edenlere de gaz sıkması dikkat çekti.

‘TOMA’yla polisle ordayız’

İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Parkta çadır kurdurmayız. Kanunsuz gösteri yürüyüşü olursa TOMA’sıyla da polisiyle de her türlü araç ve gereçle tabii ki oradayız” dedi. Güler, “Çiçekleri sevmeye mi gelsinler?” sorusu üzerine “Çiçekleri sevmeye, ağaçlarla beraber olmaya gelsinler” yanıtını verdi.

Gazetecilere de müdahale!


Taksim’deki sert müdahaleden aralarında Tuğçe Tatari, Arif Balkan(Milliyet), Yunus Dalgıç (Milliyet), Onur Erdem (Birgün) ve Dilem Taştan’ında (Sol haber) bulunduğu gazeteciler de payını aldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise polis müdahalesini ve Vali Mutlu’nun açıklamalarını eleştirdi.

PALALI DEHŞET

Talimhane’de elinde pala, satır ve sopa olan bazı kişiler eylemcilere saldırdı. Sosyal medyada kısa sürede hızla yayılan görüntülerde ellerinde satır ve pala bulunan bir grubun, polisin müdahalesinde kaçan kişilere saldırdığı görülüyor. Bu kişilerden biri hedef aldığı kadına önce palayla vuruyor ardından da sırtına tekme atıyor. Polisin eli palalı gruba herhangi bir müdahalede bulunmadığı görülüyor. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise twitter’dan konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Taksim’de izinsiz gösteri sonrasında çıkan olaylara karışan eli satırlı ve sopalı iki kişi yakalanarak gözaltına alındı. Bu tür saldırı girişimlerine karşı polisimiz, gorevini dikkatle ve titizlikle sürdürecektir. Ekranlara görüntüsü de yansıyan palalı saldırganı yakalamak isteyen emniyet görevlimiz de elinden kesi suretiyle yaralanmıştır.” Gözaltına alınan iki kişinin esnaf olduğu açıklandı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR