Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gezi'de kavgalar müzikle ayrılıyor

Gezi Parkı'nda son günlerde aniden 'çıkarılan' kavgalar, herkesin, üstelik hemen müdahale etmesiyle yatıştırılıyor ve müzik yayınına başlanıyor. Park sakinlerine göre pek çok kavganın failleri sivil polisler.

14 Haziran 2013

İSTANBUL - Gezi Parkı Direnişi’nin en hassas bölgelerinden biri de parkın sonundaki revir. Gezi sakinleri, parkta adım atılacak yer kalmasa bile revirin önü sürekli açık tutulmaya çalışılıyor. Fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Burada zaman zaman kavga da çıkıyor. Ancak Gezi Parkı’nda çıkan-"çıkarılan" kavgaların bir provokasyon olduğu düşüncesiyle herkes gerginliğe anında müdahil oluyor. Bir anda müzik çalmaya başlıyor, taraflar uzaklaştırılıyor. Birkaç saniyede gerginlik yerini dayanışma ruhuna bırakıyor

Gezi Parkı iki gün önceki müdahalenin izlerini atmış gibi görünse de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘sabrımız kalmadı’ açıklamalarının ardından dün akşam saatlerine kadar tedirgin bir bekleyiş içindeydi. Neyse ki bu tedirginlik, Taksim Dayanışması temsilcilerinin ve bazı sanatçıların Başbakan Erdoğan ’la görüşmeye gittiği haberinin ardından son buldu.

Direniş 18. gününe girdi. Ancak Gezi’deki herkesi şaşırtan sahneler olmaya devam ediyor. Dünkü en ilginç sahnelerden biri, Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun ve Başbakan Erdoğan’ın annelere ve babalara seslenerek ‘çocuklarınıza sahip çıkın’ uyarılarına yapılan gönderme oldu. Yüzlerce anne çocuklarına 'sahip çıktığını' parkın içinde oluşturdukları insan zinciri ile gösterdi!

Önemli anlardan biri de revirin önünde yaşandı. Bir anda revirin önünde bağrış-çağrışlar yükseldi. Bu sesler bir kavganın habercisiydi. Olay yerine koştum. Bölgedeki herkes olaya dahil oldu. Önce taraflar uzaklaştırıldı. Ellerdeki sopalar toplandı. İnsanlar sükunete davet edildi. Taraflar da ikna edilmeye çalışıldı. O anda orada olanların çoğunun dilinde ‘bunlar provakatör’ sözleri vardı. Son günlerde buna benzer gerilimler olduğunu belirtenler, ‘faillerin sivil polis olmasından’ şüpheleniyor. Ancak ne olursa olsun bir kavgaya müsaade edilmiyor. Kimsenin o anda fotoğraf çekmesi, olayın dillendirilmesi ve büyütülmesi istenmiyor. Çünkü Gezi Parkı’nın adının şu sıralar ‘kavgalar başladı’ şeklinde anılması istenmiyor. 

Dün tanık olduğum kavganın üzerinden birkaç dakika geçmişti ki müzik çalmaya ve bazıları oynamaya başladı. Gergin atmosfer bir anda yerini dayanışma ruhuna bıraktı. Megafonu eline alan bir kişinin ‘sivil polis arkadaşım, hala gitmediysen gel buraya göbek atalım’ anonsu insanların yüzünü güldürmeye yetti. Gezi Parkı’na her türlü gerginliğe karşı da büyük bir direniş başlamış durumda.

Revirdeki görevliler iki nedenden dolayı fotoğraf çekimine müsaade etmiyor. İlki, kamu görevlisi sağlık çalışanlarının, ikincisi ise yaralıların yüzlerinin deşifre olmasının istenmemesi nedeniyle.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR