Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye Büyükelçiliği önüne 'Gezi çadırları' kuruldu

Kendilerini 'uluslararası bir grup dünya vatandaşı' olarak tanımlayan bir grup Belçika'daki Türkiye Büyükelçiliği önünde Gezi Parkı direnişine destek olmak için çadır kurdu

06 Haziran 2013

Radikal.com.tr - Grup, ‘Gerçek demokrasi’ diye adlandırdıkları kampın amacının, otoriter rejimlere karşı yükselen küresel tepkinin bir parçası olarak Türkiye ’deki protestolarla dayanışma için olduğunu belirtti. Radikal’in ulaştığı grup üyeleri polisin çadırları büyükelçilik binasının önünden kaldırmak istediğini söyledi.

Yaklaşık 20 kişilik bir grupla büyükelçilik önüne çadır kampı grup Türkiye’deki mevcut durumla ilgili kaygılarını şu şekilde ifade etti: “Türkiye’deki parlamenter demokrasi sahte bir demokrasidir. Demokrasi her 4-5 yılda bir oy vermekten ve bir başbakana her istediğini yapma hakkını vermekten çok daha fazlasıdır. Demokrasi insanların bir araya geldiği sokaklardadır. Türkiye’deki göstericiler marjinal değildir. Onlar demokrasinin en gerçek halidir. Büyükelçilikteki göstericiler, Türkiye’deki direnişe desteklerini ileterek Türkiye’deki devlet ve polis baskısının sona ermesini istiyorlar.” Grup, Türkiye ve Belçika vatandaşlarını hükümetin demokratik olmayan uygulamalarına karşı çıkmaya çağırdı.

‘ARTIK BIKTIK VE DEÐİŞİM İSTİYORUZ’

Grup üyelerinden Sibel Çatılpınar şunları dedi: “Belçika’da büyüdüm ama Türkiye’de de birkaç yıl yaşadım. Kişisel özgürlüğümün benden nasıl alındığını, politik görüşlerimi özgürce ifade edemediğimi, şehir planlaması ve büyük altyapı çalışmalarında insanların isteklerinin dikkate alınmadığını, diğer etnik gruplara devamlı baskı yapıldığını ve hükümete yapılan herhangi bir eleştiriden sonra gazetecilerin defalarca hapse atıldığını dehşetle farkettim. Bu durumda artık bıktık ve değişim istiyoruz, gerçek değişim.” Bir aktivist ise taleplerini şöyle ifade etti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin sonunda gerçek demokrasiyi sahiplenmesinde ısrarcıyız ve bu yüzden neoliberal ve kapitalist ekonomi politikalarını durdurun, doğa yıkımına son verin, farklı grupların eşit dil, kültür ve din haklarını tanıyın, özel hayata karışmayın ve en önemlisi ifade özgürlüğü hakkına saygı duyun.”

“ Bugün Türkiye Büyükelçiliği’ndeyiz. Ama aslında biz her yerdeyiz” diyen grup, açıklamasında son olarak şu notu düştü: “Tahrir Meydanı’ndan Wall Street’e, Taksim Meydanı’ndan Belçika’ya kadar. Bizler demokrasinin gerçek yüzüyüz. Demokrasi meclisi terketti ve sokaklarda bulunacak. Belçika’daki çapulculardan selamlar.”


  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR