Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Türkiye'den geldiler'

PYD, Suriye'nin Rasulayn ilçesinde Kürtlerle çatışmaya giren silahlı grupların Türkiye'den gönderildiğini iddia edip 'Diyalog istiyoruz' mesajı verdi.

21 Kasım 2012

Suriye’nin kuzeyinde Rasulayn bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Kürtlerin kurduğu Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında önceki gün yaşanan çatışma yeni bir cephe açılacağı korkusunu beraberinde getirirken PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) gerilimden Türkiye ’yi sorumlu tuttu. Halk Meclisi Başkanı Abid Helil’in de öldürüldüğü olayları Radikal’e değerlendiren PYD Yürütme Konseyi üyesi Nuri Mahmut, son ana kadar savunmada kaldıklarını belirterek “YPG, Batı Kürdistan’ın savunma gücüdür. Son ana kadar diyalogla her şeyi çözmeye çalıştık. Barış olsun istedik. Ama silahlı gruplar saldırıya geçti. Abid hayatını kaybetti. Abid diyalog grubundaydı. O grupta birkaç kişi daha yaralandı. YPG mecburen çatışmaya girdi. Serekani’den (Resulayn) bu gruplar tamamen çıkarıldı” dedi.
Mahmut, “Bu gruplar Türkiye’den geliyor. Bunlar Kaide üyesi. Para verilmiş gruplar, Kürt bölgesine gönderiliyor. Hedefleri toplumun örgütlenmesini bozmak. YPG hiçbir zaman saldırmadı, hep savunmada kaldı. Kendi ellerini Kürt halkının kanına buladılar. Bunlar ÖSO değil. Kürt halkına karşı yapılan komplonun devamı. Bundan AKP hükümeti sorumludur” iddiasında bulundu.

‘Rejime karşıyız’
Esad rejmine karşı her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Mahmut, “Demokrasi ve barışın gelmesi için rejime karşıyız. 2003’ten bu yana arkadaşlarımız Esad zulmünün karşısında. Kürt halkı olarak rejimin heykellerini bile yıktık. Yüzlerce kardeşimiz zindanlarda işkence ve kötü muamele gördü. Suriye’nin bir parçası olarak Kürt halkını yaşatmaya devam edeceğiz. Batı Kürdistan Bölgesi’nde özerk bir yapı olarak var olmaya devam edeceğiz. Eğer diğer taraflar bunu kabul etmezse her türlü öneriyi de tartışmaya hazırız“ dedi.


‘Patriot füzesi müzakereleri son aşamada’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dünkü kritik Gazze ziyareti öncesinde bölgenin bir diğer kriz noktası olan Suriye konusunda da açıklamalarda bulunup ‘Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi istemesinde son aşamaya gelindiğini’ belirtti. Patriot’ların savunma amaçlı olarak istendiğini kaydeden Davutoğlu, son dönemdeki olaylar sonrasında çalışmaları yoğunlaştırdıklarını kaydetti. Davutoğlu, “Muhtemel gelişmeler ve bütün ihtimaliyat planlamaları da göz önüne alınarak müzakereler son aşamasına gelmiştir. En kısa zamanda bu müracaat, yani resmi bir şekilde süreç müracaat anlamında sonlandırılacak. Çok uzun sürmez, onu söyleyeyim. Bu adım atıldığı zaman kamuoyuyla paylaşırız” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, füzelerin hangi ülkelerden temin edileceğinin sorulması üzerine, “Patriot kapasitesine sahip ülkeler bellidir. NATO’ya Patriot, bu imkânları tahsis eden ülkeler belli, onlarla da mutabakata varılır” dedi. ABD, Hollanda ve Almanya’da Türkiye’nin istediği füzelerden bulunuyor. (RADİKAL / ANKARA )


Londra tanıdı
Türkiye, Körfez ülkeleri, Fransa, İtalya ve AB’nin ardından Suriye muhalefetinin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu (SMDK) Britanya da tanıdı. Britanya Dışişleri Bakanı William Hague, “Hükümet SMDK’yı, Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdı” ifadesini kullandı. (LONDRA / AP)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR