Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Sınır köylerinde halk tahliye ediliyor

Suriye'nin Rasulayn bölgesindeki çatışmalardan etkilenen Ceylanpınar ve Suruç'ta tahliyeler başladı. Yerel yetkililer önlem alınmasını istiyor.

14 Kasım 2012

CEYLANPINAR - Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine komşu olan Suriye’nin Resulayn bölgesindeki çatışmaların şiddeti artarken bölgedeki köyler tahliyeli edilmeye başladı. Ceylanpınar’da tahliyeler sürerken Suruç ilçesine bağlı Murşitpınar ve Bağlı köyleri boşaltıldı.
Dün Saat 10.00 sularında bir Suriye jeti Türkiye tarafına geçip sorti yaptıktan sonra Resulayn’a 3 bomba attı. Büyük bir gürültü ve dumanın ardından jet diğer bir noktaya da bombalar bıraktı. Ardından uzaklaştı. Muhalifler yoğun uçaksavar ateşiyle karşılık verdi. İkinci jet saat 11.00’de geldi. Jet gelmeden önce polis telsizinden uçağın kakltığı ve hava saldırısı olacağı anonsları yapıldı. Sınırda bekleyen askerin de siperi girmesi istendi. 3-4 dakika içinde de jet geldi. Resulayan’ın üzerinde iki tur attı ancak bomba atmadı. 3. jetin geleceği yine anoslarla duyuruldu. Vatandaşlara da ‘hava saldırısı olacak, uzaklaşın’ uyarısı yaptı. 3-4 dakika içinde jet geldi. Ancak bu kez Türkiye tarafına geçmedi. 2 sorti yaptı, her birinde de yine farklı 2 noktaya bomba attı. İlk bombardıman sontası Resulayn üzerinde siyah dumanlar yükselmeye başladı. Ancak bu dumanların kısa süre sonra, jetleri yanıltmak için yakılan lastiklerden olduğu anlaşıldı. Muhalifler, yaklaşan jetleri düşürebilmek için jip üzerindeki uçaksavarları Türkiye sınırına çekip ateş etti.

Kara birliği gelir korkusu

Bombaların yanı sıra Suriye kara birliklerinin Resulayn’a geleceği endişesi Ceylanpınar’da panik havası estiriyor. 12 muhtarla bir araya gelen Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, tedbir alınmadığından yakınarak Suriye ordusunun karadan Resulayn’a geldiğini, jetlerin bombardıman yaparak önden yol açtığını söyledi. Arslan şöyle konuştu: “Bunu sonu nereye gidecek. Bazı soru işaretleri var. Hatay ve Akçakale’de angajmar kuralları nedeniyle bombalama yapılmadı. Neden burada yapılıyor? Kaymakam ve yetkililer ‘sınır ihlali yok’ dedi. Ancak hepimiz jetlerin sınır ihlali yaptığını gördük. 100 metre ötede bombalama oluyor. Buraya bir bomba isabet ederse felaket olur. Akçakale’den farklı burası. Sınıra çok yakın. 2 günde 5 uçağın bomba bırakması neyin nesidir? 3 km ileride konuşlanmış Suriye birlikleri var. Bu bombalar o birliklerin önünü açmak içindir. Bu bilgiler hükümette var. Bu birlikler buraya gelirse ortalık savaş alanına döner. Çadır kentler mi kurarlar, bizi uzağa mı götürürler, ne yapılacaksa yapılsın. Neden angajman kuralları uygulanmıyor? PYD’nin etraftakı birlikleri var, bunların dağıtılması mı isteniyor? Hiç bir tedbir alınmıyor.” Kaymakama dahi ulaşamadıklarını hatırlatan Arslan, “Toplantıyı birlikte yapalım diyecektim ancak ulaşamadım. Hiç bir yetkiliyle konuşamıyoruz. Hiç bir siyasi liderin gündeminde Ceylanpınar yok. Bize bilgi vermiyorlar. Halkımız adına soruyoruz. Bunun sonu ne olacak?” Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise 2 gündür telefonlarımıza çıkmıyor.

Otobüs seferleri artıyor

Ceylanpınar merkezinde de gün boyu hareketlilik vardı. Okullar hafta sonuna kadar tatil edildi. Öğretmenler bu haber üzerine otobüs firmalarına akın etti. Urfa Ceyhan Seyehat Acentası’nda çalışan Ramazan Işıklı, otobüs seferlerinin normalde günde 5 kez olduğunu ancak günde ek 5 sefer daha yapıldığını söyledi. İlçeyi memurlar ve diğer vatandaşlar da terk etmeye başladı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR