Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Pitbull'lar evlerine çekilecek

2004'te çıkarılan ancak uygulanamayan 'pitbull yasağı' yeni bir genelgeyle gündemde: Pitbull'ların satışı, sahiplenilmesi, üretimi, reklamı yasak. Tasmasız gezdirene 3 bin 434 TL ceza var

28 Haziran 2010

İSTANBUL - Çevre ve Orman, Tarım ve Köyişleri, Sağlık ve İçişleri Bakanlığı bir araya gelip pitbull türü tehlikeli hayvanlara yönelik yeni bir genelge yayımladı. İçişleri Bakanlığı’nca valiliklere iletilen karara göre, 2004’te çıkarılan ancak uygulamada kimi sorunlar yaşanan Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki yasaklar bir an önce hayata geçirilecek. Kanuna göre ‘Pitbull Terrier’, ‘Japanese Tosa’ gibi köpeklerin üretimi, sahiplenilmesi, ülkeye girişi, satışı ve reklamının yapılması, takası, sergilenmesi ve hediye edilmesi yasaklandı.

Uyan olmadı
Hayvanları Koruma Kanunu’nda sıralanan yasakların amacı, tehlikeli sayılan türlerin insanlara zarar vermesini önleyebilmekti. Bu kanunun nasıl uygulanacağına dair çıkarılan yönetmelikte kanun çıkarıldığı tarihe kadar mevcut sahiplenmiş hayvanlar kısırlaştırılacak, ömürlerini de sahipleriyle geçireceklerdi. Tasma gibi güvenlik önlemlerinin alınması şartı konulmuştu. Buna uymayanlara 3 bin 434 TL ceza öngürülüyordu.
Ancak bugüne kadar yasaklara uyulmadı. İnternet üzerinden pitbulların satışının yapıldığı gibi dövüştürüldüğü, sahiplendirildiği ve çiftleştirildiği de biliniyor. Üç bakanlık, şikâyetler üzerine yasanın uygulanması için harekete geçti ve yeni bir karar aldı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Yahya Akman, şunları söyledi:
“Uygulamada ciddi aksaklıklar vardı. Bu karar, kanunu uygulayın talimatıdır. Kanun olmasına rağmen uygulamada sıkıntılar vardı. ‘Sorumlu kurum hangisidir, yetkileri nereye kadardır’ gibi konularda anlaşmazlıklar vardı. Çevre ve Orman, Sağlık, Tarım ve Köyişleri ile İçişleri Bakanlıklarının ilgilileriyle toplandık. Kanunun etkin bir şekilde uygulanması kararı alındı. İlgili kurumlar genelgeler yayımladı. Detayları her kurum kendi belirleyecek. Sorunun nasıl üstesinden nasıl geleceklerini çözecekler. Artık sokaklarda pitbull gibi tehlike arz eden hayvanlar görmeyeceğiz diyebiliriz.”

‘Nasıl tanıyacağız?’
Veteriner Hekimler Derneği İstanbul Temsilcisi ve İÜ Veterinerlik Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Arslan ise yine de yasanın uygulanmasında sıkıntıların olacağı görüşünde:
“Bugüne kadar yasa neden uygulanamadı? Çünkü uygulanması teknik olarak mümkün değil. Çevre Bakanlığı’nın veteriner hekimliği neredeyse yok. Sokaktaki köpeğin pitbull olup olmadığını hangi polis bilecek? Bir keresinde bir emniyet müdürü beni aradı, köpekleri nasıl tanıyacaklarını sordu. Teknik açıdan kanunun uygulanması mümkün değil. En önemli sıkıntı yurtdışından kaçak hayvan girişinin yapılması. Bu hayvanların önemli oranda ticareti yapılıyor. Veterinerler kendilerine dövüşlerde yaralanmış pitbulların getirildiğini bildiriyor. Alınan yeni karar. gelen tepkileri azaltmaya yönelik bir karar. Bakanlıkların veterinerlik birimleri yeterli değil. Teknik nedenlerden dolayı yine sorunlar yaşanacak.”

‘Kimse benden alamaz’
Üç yıldır pitbull sahibi olan Yunus Akyüz ise kimsenin kendisinden köpeğini alamayacağını söylüyor:
“Bugüne dek hiçbir yetkili bana bir şey söylemedi. Köpeğimi kısırlaştırmadım. O benim çocuğum gibi. Kimse onu benden alamaz. Evimde barındırıyorum. Sokakta tasmasız gezdirebileceğim kadar uysal bir yapıya sahip ancak istediğim zaman beni korur. Birisine zarar vereceği konusunda bir tedirginliğim yok. Köpeklerin zorla alıkonulması gibi yaptırımlarla sorun çözülmez. Güvenlik tedbiri alınmadan gezdirilmemesi gibi tedbirler alınmalı ve  uygulanmalı. Yoksa insanlar farklı yollara gider. Bu köpekler halen dövüştürülüyorlar ancak eskisi kadar değil.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR