Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Böyle olur AB balık pazarı!

Türkiye'nin ilk AB'ye uygun balık pazarını Bakan Bağış açtı. Bağış gider gitmez pazar Türk standartlarına döndü. 'Yasak' tezgâhları, satışı yasak yavru balıklar doldurdu.

23 Şubat 2012

Küçükçekmece’de dün farklı heyecan vardı. İlçe ilk kez AB standardında bir balıkçı pazarına kavuşacaktı. Radikal, açılışı yapan AB Bakanı Egemen Bağış’tan önce pazarı teftiş etti. Küçükçekmece Balıkçı Pazarı aslında bir yıl önce hizmete başlamıştı. 12 dükkanlık pazarda sadece beş dükkan hizmet veriyordu. Ancak açılışa özel 12 balıkçı tezgahı da hazırlanmıştı. Tezgahlarda yine açılışa özel, normalde bulunması güç olan dev bir kılıç balığı, 2-3 kiloluk deniz levrekleri, kırlangıçlar, mercan, sinarit, dil gibi balık çeşitleri doluydu. Ancak içlerinde ‘sarıkanat’ ve ‘çinekop’ adı altında yavru lüferler, yavru kılıçlar ve yavru kalkan balıkları da vardı. Balıkçılar bu balıkların boylarının yasal sınırlarının altında olduğunun farkında dahi değildi.

Bakan Bağış, dün pazarı gezerken yasal sınırın altında balıkların bulunduğu bir tezgaha geldiği sırada kendisine sordum: “Bu lüferler 20 santimin altında. Yasaya uygun değil. Ne yapmayı düşünüyorsunuz?” Bakan şöyle cevap verdi:
“Artık koruyoruz. Belediye burada. Gerekeni yapacaktır. Maalesef bazı balıkçılar eski alışkanlıklarına devam ediyor. Bu konuyla ilgili yeni bir genel müdürlük kurduk. Kuralları uymayanlara cezalar verecek.”
Bağış ayrıca hijyen standartlarını yukarı çekmeye çalıştıklarını belirterek “Vatandaşlardan yanlış yapan esnafı uyarmalarını rica ediyorum” dedi.
AB standartlarında en önemli faktör hijyen. Balıklar buzun üstünde tutulurken, üzerleri de soğuğu tutucu cam bir perdeyle örtülü oluyor. Tahta, plastik, köpük kutuların içinde satılması sakıncalı.
Bakanın açılışının ardından yeniden pazara gittim. Tüm tezgâhlar değişmiş, AB stantartlarından eser kalmamıştı. Tezgâhların üzerindeki camlar kaldırılmıştı. Eski kasalar tezgâhların önüne konulmuş, plastik kutulara yavru lüferler dizilmişti. Açılıştaki 12 dükkandan yedisinin kepenkleri indirilmişti. Önce yarım kilo ‘çinekop’ aldım. Ardından açılıştaki kalkan ve kılıcın ‘küçüklerinden’ birer tane istedim. Depodan 900 gram kalkan ve 3 kiloya yakın kılıç balığı geldi. Kalkan icir kilosu 100 TL’den, kılıçınkini de 25 TL’den pazarlık yaptım.
Balıkların standartlarına uygunluğunu ölçtüm. İşte sonuçlar: 125 santim olması gereken kılıç 64, 20 santim olması gereken lüfer 14, 40 santim olması gereken kalkan ise sadece 34 santimdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR