Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Çatışmalar sınırı yine gerdi

Suriye'nin Resulayn ilçesinde çıkan çatışmalar nedeniyle Ceylanpınar alarma geçti. Okullar tatil edilirken, seken kurşunlar nedeniyle 3 kişi yaralandı.

09 Kasım 2012

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde, muhalifler ile Suriye ordusu arasında çatışmalar başladı. İlk kez Ceylanpınar’da silah ve bomba sesleri duyuldu. Çatışmalar sonucunda seken mermiler Ceylanpınar’da belediye binasına, hastaneye ve sınırdaki evlere isabet etti. Üç kişi yaralandı.
Muhalifler, rejimin kontrolünde bulunan Resulayn’ı almak için önceki gece saat 02.30 sularında saldırı başlattı. Çatışma bölgesinde olan ve Radikal’e konuşan bir muhalif komutan, olaylar hakkında şu bilgileri verdi: “20-25 gün önce 150 Özgür Suriye Ordusu askerini bölgeye gönderdik. Evlere yerleştiler. Önceki gece de takviye güç göndererek saldırıya geçtik. Resulayn, Kürtlerin kontrolünde. Esad orayı da Kürtlere bırakarak Türkiye ’yi taciz ediyor. Uzun süredir Kürtler orada asayiş çevirmesi yapıyor. Yolları kesmiş durumda. Çatışmalar ağırlıklı olarak Kürtlerle Özgür Suriye Ordusu arasında devam ediyor.” 

Okullar 2 gün tatil 


Gece başlayan çatışmalar dün gün boyu devam etti. Ceylanpınar Hastanesi’nin bahçesine dört mermi isabet etti. Sınırdaki çok sayıdaki evin duvarlarına da mermi geldi. Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan’ın verdiği bilgilere göre, Suriye tarafından 36 yaralı muhalif Türkiye’ye geçti. Yaralılar Ceylanpınar’da tedavi altına alınırken, durumu ağır olan 15 kişi Şanlıurfa’ya gönderildi. Sınırdan 500 metre mesafedeki mahallere seken kurşunlar 19 yaşındaki Ömer Vel ve Halime İnce ’ye isabet etti. Göğsünden yaralanan Vel, yapılan ilk müdahalenin ardından Şanlıurfa’ya sevk edildi. Başkan Arslan, ilçede sürekli anonslar yaptırdıklarını, sınır hattındaki evlerin boşaltılması yönünde uyarılarda bulunduklarını ve çocukların sokağa bırakılmaması gerektiğini sürekli duyurduklarını anlattı. Arslan, ayrıca Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin de Haseki’den yola çıktığı yönünde duyum aldıklarını ifade etti. Arslan, sınırdan telleri aşıp ilçeye
gelen Suriyeli vatandaşları, ilçede bulunan 20 bin kişilik kampa götürdüklerini ancak buranın da kapasitesinin dolduğunu söyledi. Arslan, okulların da olaylardan dolayı iki gün süreyle tatil edildiğini ifade etti. 

Gümrük kapıları karşılıklı kapalı
Arap ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Resulayn ve Ceylanpınar’daki karşılıklı gümrük kapıları, sivillerin kullanımına kapalıydı. Askeri amaçlı kullanılan kapılardan, geçmişte ikili anlaşmalar çerçevesinde dini bayramlarda karşılıklı geçişe izin veriliyordu. Kapılar iç savaşın başladığı günden bu yana karşılıklı olarak kapatılmış durumda. PKK ile bağlantısıyla bilinen PYD’nin de etkin olduğu Resulayn’da, çatışmalara ordu birliklerinin yanı sıra Kürt grupların da katılmasının şiddeti arttırdığı ileri sürüldü.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR