Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kuş sayısı yarıya düştü

Türkiye'nin kuş türü açısından en zengin bölgesi Kars Kuyucuk'ta bu yıl kuşların sayısının yarı yarıya azalması şaşkınlık yarattı.

10 Ekim 2012

Dünya Kuş Gözlem Günü nedeniyle Türkiye çapında yapılan kuş sayımları tamamlandı. Türkiye’nin kuş türü açısından en zengin bölgelerinden Kars Kuyucuk Gölü çevresinde daha önceki yıllarda kuş sayısı 40 bine yaklaşırken bu yıl tespit 17 bin 741’de kaldı. Kuşlarla ilgili önemli bir tehlike de sulak alanlarla ilgili yaşanıyor.
Uzmanlar, bu yıl Kars Kuyucuk Gölü ve Iğdır Tuzluca Yukarı Çıyrıklı Köyü Aras Nehri kenarında 78 türden 17 bin 741 kuşu saydı. Utah Üniversitesi öğretim üyesi ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu’nun verdiği bilgiye göre Kuyucuk Gölü’nde en çok sayılan 3 kuş türü sakarmeke (8050 adet); angıt (3500 adet) ve kaşıkgaga (1750 adet) oldu.
Ancak Şekercioğlu, endişeli:
“Kuyucuk Golü, şu an son 10 yılın en düşük seviyesinde. Gölün su kaybı, kuş sayısını da etkiledi. Endişeliyiz. Kars Valiliği’nin desteğiyle gölde yaptığımız Türkiye’nin ilk kuş üreme adası, anakarayla birleşmiş ve üzerindeki bitkilerle kuş yuvalarını inekler yok etmiş. Doğu Anadolu ’nun tek Ramsar Alanı ve Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü, taban suyunun pompalarla çekilmesi ve kaynak suyunun çevre köylerde kullanılmasından dolayı yeterince su almıyor. Göle Kars Çayı’ndan su aktarmak ise mümkün değil çünkü çaya kanalizasyon ve atıklar karışıyor. Bu suyu Kuyucuk Gölü’ne vermek, gölü öldürür.” 

Aras’ta baraj tehdidi 
Şekercioğlu, “Doğu Anadolu’nun en zengin sulak alanı Aras Nehri Yukarı Çıyrıklı Sulak Alanı da korunmuyor ve Tuzluca Barajı’nın altında kalma tehlikesi yaşıyor” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR