Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Savaş evimizde

Akçakale'ye günlerdir Suriye'den bombalar düşüyordu ancak önlem alınmadı. Bir eve isabet eden bomba üçü çocuk, beş can aldı.

04 Ekim 2012

Suriye’den atılan bir top mermisi, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde üçü çocuk beş can alırken, ölüm göz göre göre geldi. Anne Zeliha Timuçin (38), çocukları Zeynep (8), Ayşegül (12) ve Fatoş Timuçin ile Gülşah Özer’in (40) olay yerinde hayatını kaybettiği ilçede geçen hafta kaymakamlık yanına düşen bombada şans eseri ölen olmamıştı. Tehlikeye rağmen önlem alınmadı, sınırdaki insanlar tahliye edilmedi.
Sınır’daki Tel Ebyad’ın hakimiyetinin Özgür Suriye Ordusu’nun eline geçmesinin ardından, Akçakale iki haftadır top sesleri altında ölüm korkusu yaşıyordu. Suriye tarafındaki çatışmalar, Tel Ebyad’ın birkaç yüz metre uzağındaki Akçakale’den canlı izlendi. Seken kurşunlar Akçakale’ye isabet ediyordu. Sınır hattına çakıl tepeleri oluşturuldu. Tren istasyonuna vagonlar getirildi. Sınırdaki evlerin boşaltılması istendi. Tüm bu önlemlere rağmen Suriye tarafından atılan top mermileri iki haftadır zaman zaman sınırı aşıp Türkiye tarafına düştü. İlk büyük tedirginlik 26 Eylül’de Akçakale Tren İstasyonu’na düşen bir top mermisi sonucu oluştu. Akçakaleliler bu olayın ardından kaymakamlık binasına yürüdü. Şanlıurfa Kaymakamı Celalettin Güvenç, vatandaşlara “Kaydadeğer herhangi bir husus yok” dedi. Tarih 28 Eylül. Bu kez de atılan bir top mermisi Hükümet Konağı’nın yanı başındaki evler ve dükkanlarda maddi hasara neden oldu. Tarih 3 Ekim. Saat 15.00 sularında atılan iki top mermisi sınırda bulunan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin yerleşim alanına düştü. Bu kez bomba sınırdaki Yeni Mahalle’de Timuçin ailesinin tek katlı evine düştü. Savaş bu kez beş can aldı.

‘Yavaş git’ dedi, öldü
Görgü tanıklarından Sami Çoban olay anını şöyle anlattı: “Motosikletle gidiyordum. İlk iki bomba Toprak Mahsülleri Ofisi’ne düştü. Ben de gidip baktım. Dönüyordum. Motosikletle geçerken bir kadın evden ‘yavaş git’ dedi. 100 metre gitmeden bomba düştü. O kadın paramparça oldu. Ölen aileyi tanıyordum.”

Müdahale çağrılarına paralel olarak patladı 
* Suriye’de patlayan topların Türkiye sınırını aşması, Katar ve Suudi Arabistan’ın başını çektiği cephenin askeri müdahalenin yolunu aradığı bir döneme denk geldi.
* Suriye’de BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar İbrahimi’nin barışçıl çözüm çabaları sürerken Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdulbasit Seyda, 19 Eylül’de Doha’da  Katar Başbakanı’yla görüşerek askeri müdahale desteği istemişti.
* Fransa, geçen ay Türkiye’nin tampon bölge önerisine alternatif olarak Suriyeli muhaliflerin elindeki ‘kurtarılmış bölgelere’ doğrudan yardıma başladığını açıklamıştı.
* Katar Emiri, 26 Eylül’de BM Genel Kurulu’nda kanın durdurulması için Suriye’ye Arap müdahalesinin gerekli olduğunu söylemişti.
* Mısırlı kaynaklar Arap müdahalesi konusunda Türkiye’den destek istenebileceğini kaydetti.
* Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında “BM’nin Suriye konusunda beklentilerimizin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzgünüm” dedi. Bakan, sınırda güvenli bölge çağrısını yineledi.
* Müdahale çağrılarının artmasına paralel olarak muhalifler de Halep’i düşürmek için harekete geçti. Bazı ajanslara göre, Esad askerlere
* Türk sınırına yakın konuşlanma emri verdi.
* Suudi kanalı El Arabiye, düşürülen Türk uçağındaki iki pilotun sağ ele geçirilip öldürüldüğü iddiasını da içeren gizli belgeleri yayınlamaya başladı.

Topların hedefi karargah binası 
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bomba sesleri eksik olmuyor. Topların hedefinde Suriye tarafındaki muhaliflerin ana karargah olarak kullandığı bina var. Ancak bombalar hergün hem Suriye tarafına hem de Türkiye tarafına rasgele düşmeye devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu’ndan bir istihbarat görevlisinin verdiği bilgilere göre, topların ateşlendiği yer gümrük binasına tam 12 kilometre 600 metre uzaklıkta. Rcm Kazel adındaki köyden atışlar yapılıyor. Burada 7 top, 4 tank bulunuyor. Topların 2’si 132 milimetre, 5’i de 122 milimetre. Top ve tankların yanı sıra 2 uçaksavar, 2 de zırlı araç bulunuyor. Topun ilk ateşlendiği anda ses duyuluyor. 7 saniye sonra düştüğü yerden de ses geliyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR