Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Van'dan göç çözüm olmadı

Depremden sonra başka şehre göç edip de geri dönenlerden biri de Van depreminin simgelerinden küçük Yunus'un ailesi. Yardımseverlerin desteği ile Ankara'ya göç eden ancak uyum sağlayamadığı için 8 ay sonra geri dönen Yunus Geray'ın ailesi şimdi de Van'da hayata tutunma mücadelesi veriyor.

11 Eylül 2012

Depremden sonra başka şehre göç edip de geri dönenlerden biri de Van depreminin simgelerinden küçük Yunus’un ailesi. Yardımseverlerin desteği ile Ankara ’ya göç eden ancak uyum sağlayamadığı için 8 ay sonra geri dönen Yunus Geray’ın ailesi şimdi de Van’da hayata tutunma mücadelesi veriyor.
Geray ailesinin hikâyesi, şehirden göçün başladığı günlerde uzmanların yaptığı “depremzedeyi kent dışına göndermek yerine vaatlerdeki belirsizlikler ortadan kaldırılsa depremzede için daha hayırlı” değerlendirmelerini de haklı çıkaran türden.


Ödevini yapıyordu 

Yunus Geray, dönem ödevini tamamlamak için küçük kardeşi Muhammet’le birlikte internet kafeye gitmişti. Deprem o sırada oldu. Yunus ilk anda sağ olarak enkaz altında bulunsa da kamuoyunun gözünün önünden gitmeyen o son bakışlarının ardından hayatını kaybetti. Yunus’un kendinden küçük Muhhammet adında bir erkek kardeşi, ablası Sibel ve 3 yetişkin de ağabeyi var. Adının açıklanmasını istemeyen İzmirli bir kuruluş okuldan alınan Yunus’un ablasının hayatı boyunca tüm eğitim masraflarını karşılayacağını söyledi. Bu sözünü de halen yerine getiriyor. Aileye Ankara’da bir İngilizce kursu sahibi olan Şenol Aktepe adlı bir öğretmen kendi imkânları ile sahip çıkmak istedi. Baba Geray’ın anlattıklarına göre, kira bir süre sonra ödenmemiş, elektrik, su giderleri ile diğer masrafları cebinden karşılamak zorunda kalmıştı. Yaptığı masraflara daha fazla dayanamayarak da ramazan sonunda Van’a geri dönmüştü.
Aktepe’nin anlattıklarına göre ise Geray ailesine Ankara’nın güzel bir semtinde ev kiralamıştı. Üstelik bir yıllık kirayı da peşin ödemişti. Aktepe “Cumhurbaşkanı’nın aracılığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Geray ailesinin bir çocuğuna iş bulduk ancak çalışmak istemedi. Aile devlet memurluğu gibi bir iş bekliyordu. Çocukların çoğu ilkokul mezunu. Aileye bunun KPSS sınavına girecek olabileceğini anlatmaya çalıştık” diyor.
Göç çözüm mü?
İzmit’te benzer durumun yaşandığına da değinen Psikolog Serkan Özgün, “Bir grup depremden sonra başka kentte üç beş ay kalıp döndü. Bir grup da baştan beri İzmit’teydi. Gidenler sorunları daha yoğun ve ağır yaşadı” diyor. Özgün, depremzedeye gittiği yerde “zavallı” diye bakılacağını bunu da travmayı tetikleyebileceğini ifade ediyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR