Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bacaklarına kavuştuğu an

Depremde bacaklarını kaybeden Ufuk Koçak'ı, sualtı hayata bağlamış: Sualtında bacaklarımı buluyorum, orada engel yok.

04 Haziran 2012

İSTANBUL - “Bana ‘Suyun altında ne buluyorsun?’ diye soruyorlar. Ben de onlara ‘Bacaklarımı buluyorum’ diyorum. Karadaki sorunların hiçbiri suda yok.” Bu sözler, 1999 depreminde bacaklarını kaybeden ancak sualtı sevgisi sayesinde yeniden hayata tutunan Ufuk Koçak’a ait. “Engelli yok, engelleyen var” diyen Koçak, Turkuazoo’da ‘Engelsiz Dalış Projesi’ kapsamında köpekbalıklarının arasına kurulan fotoğraf sergisine daldı.
Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) Uluslararası Engelli Dalıcılar Birliği tarafından yürütülen ‘Engelsiz Dalış Projesi’ kapsamında fotoğraf yarışması düzenlendi. ‘Engellileri Anıyoruz’ başlıklı ulusal fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğraflar Turkuazoo’da sergilendi. 

‘Engelleyenler var’
Serginin açılışına engelli dalgıçlar da katıldı. Engelli dalgıç Ufuk Koçak, gelecekte neler yapmak istediğini Radikal’e anlattı:
“Amacımız farkındalık yaratmak. Bu zamana kadar toplumda insanlar ‘yardım isteyen engelliler’ görmeye alıştı. Bunun dışında insanlar da var. Engelli insan yok, engelleyen insan var. Bunu göstermek istedik. Ulusal fotoğraf yarışması düzenledik. Hayatın içinden, üreten engelliler görüntülendi. Gittiğimiz derneklerde eğitim yapıp yaşadıkları yerlerde sualtı dalışı yapmayı düşünüyoruz. Türkiye ’nin her yerini kapsayan bir engelli dalış takımı kurmayı istiyoruz. Bana soruyorlar ‘Suyun altında ne buluyorsun?’ diye. Ben de onlara ‘Bacaklarımı buluyorum’ diyorum. Suyun altında bizim için hiçbir engel yok.”
Turkuazoo’daki etkinlikte üç dünya rekoru bulunan milli dalgıç Şahika Encümen de engelli dalgıçlara eşlik etti. Sualtı görüntüleme yönetmeni ve araştırmacı Tahsin Ceylan da engelli dalgıçların görüntülerini çekti. Gölcük Engellilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile DESSAT tarafından ortak yürütülen proje kapsamında Kocaeli’nde 10 engelli dalgıç eğitimlerine devam ediyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR