Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Su aşkına...

Görüş mesafesi 1 metreden az. İliklere kadar işleyen bir soğuk... En küçük hata ölüm demek. Dünyanın en zor mesleklerinden sanayi dalgıçlığını Türkiye'de 120 kişi yapıyor.

25 Nisan 2012

Türkiye ’nin en büyük projelerinden Marmaray’ın tamamlanmasının ardından ağırlıklı olarak yurtdışında çalışan sanayi dalgıçları şimdi de İzmit Körfezi’ne yapılması planlanan köprünün inşaatı için gün sayıyor. 

Türkiye’de uluslararası geçerliliğe sahip sertifikayı veren tek kurum, Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi. Merkezin danışmanı, bilgisayar mühendisi ve Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Egi, sportif dalgıçlıkla sanayi dalgıçlığı arasındaki farkın, bisiklet kullanmakla TIR kullanmak arasındaki fark gibi olduğunu vurguladı. Sanayi dalgıçları Türkiye’de aylık ortalama 2 bin - 2 bin 500 TL kazanırken, yurt dışında bu rakam en az 2 bin 500 dolara çıkıyor. 

Egi’nin verdiği bilgilere göre, sualtı dalgıçları en az 3 kişilik ekiplerle çalışıyor. Dalgıç sualtındayken standby durumundaki badisi (dalgıçların birlikte dalmak zorunda olduğu diğer dalgıca verilen isim) suüstünde bulunuyor. Ekibin 3. ismi dalgıç amiri de yine suüstünden dalgıcın her nefesini duyuyor, her hareketini kameradan gözlüyor. Sanayi dalgıçları fiziki koruyuculuğu olan bir başlık takıyor. Sanayi dalgıcı denilince akla deniz dibinde kaynak yapan dalgıç görüntüsü geliyor. Ancak Egi, “Sualtında kaynak, yaptıkları işin yalnız yüzde 5’i. Kesme, balonla su üstüne çıkarma, elektrikli aletler kullanma gibi işler yapılıyor. Bir limanın zemini tamamen dalgıcın el marifetiyle yapılıyor” dedi.

Üniversitesi de var! 
Sualtı dalgıçlığı sportif dalgıçlık belgeleriyle de yapılabiliyor. Egi, kendilerinin ise 2006’dan bu yana MEB onaylı eğitim ayrıca ADAS belgesi verdiklerini belirtti. Son 3 yılda 3-4 üniversitede sanayi dalgıçlığı eğitimi verilmeye başlanmış. Ancak buralarda uluslararası geçerliliği olan sertifika verilmediğini söyleyen Egi, “Yurtdışında en önemli çalışma alanları petrol arama platformları. Ama yapılan iş çok zor. Dalgıçlar basınçlı bir odada yaşıyor ve yüzlerce metre aşağıya kapsülle iniyor. Bu çalışmanın günlüğü 1100 dolar” dedi.

Suyun 75 metre altında çalışıyor 
Nurhan Tersakyan 1985’ten bu yana sanayi dalgıcı. Marmaray’da dalış amiri olan 48 yaşındaki Tersakyan “Yemen, Nijerya, Suudi Arabistan, Mısır, Hollanda gibi pek çok ülkede çalıştım. Herkesin yapabileceği bir meslek değil. Aylar hatta yıllar süren şantiyeler oluyor. Evliydim, boşandım. Vurgun yedim. Petrol ve doğalgaz platformlarında da çalıştım. 75 metreye karışık gazla dalış yaptım. Şimdi İzmit Körfezi için çalışmalar var ancak henüz kesin çalışmalar başlamadı” dedi.

2 Türk dalgıcı patlamada öldü 
Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi danışmanı Murat Egi, risklere dikkat çekti: 

“Yaklaşık 100 sanayi dalgıcı yurtdışında çalışıyor. Yılda 3 milyon dolar ekonomiye kazancı var. Tabii ki herkesin yapabileceği bir şey değil. Bir kere şantiye hayatı zor. Çok riskli. Suyu çok sevmek gerekiyor. Bandırma’da batan Ro-Ro gemisine dalan bir sanayi dalgıcı hayatını kaybetmişti. Daha bu yıl Türkmenistan’da 2 Türk vatandaşı sualtındaki patlama sonucu yaşamını yitirdi.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR