Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Lodos tufanı

Fırtına, Türkiye'nin pek çok ilinde 7 kişinin ölümüne neden oldu. İstanbul, hızı 102 km'yi aşan lodosla felç oldu.

19 Nisan 2012

İSTANBUL - Saatteki hızı 100 km’yi aşan fırtına, Türkiye ’nin pek çok ilinde çatıları uçurdu, minareleri devirdi, tekneleri batırdı, kum fırtınalarına, elektrik kesintilerine ve orman yangınlarına yol açtı. Deniz ve göllerde dev dalgalar oluştu. Devrilen ağaçlar, uçan pano ve kiremitler, görüş mesafesini düşüren toz fırtınaları en az 7 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu.
İstanbul‘da 300’ü aşkın çatı uçtu, 100 kadar ağaç devrildi. Topkapı Sarayı’ndaki anıt ağacın büyük dalı kırılınca müze bir süre ziyarete kapatıldı. Eminönü’nde kurulan James Bond filminin seti de dağıldı. 

Boğaz Köprüsü kapandı
Boğaz Köprüsü rüzgâr nedeniyle tarihinde ilk kez yaklaşık 40 dakika boyunca çift taraflı olarak araç trafiğine kapatıldı. Maltepe’de de bir çatı yolcu minibüsünün üzerine düştü. Fırtına, İstanbul Valis Hüseyin Avni Mutlu ile Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a da zor anlar yaşattı. Bir törene katılan ikili, protokol üzerine kurulan tentenin havalanması üzerine sıkıntılı anlar yaşadılar. 

Fırtına TIR’ı devirdi
İstanbul’da etkili olan fırtına nedeniyle Beykoz-TEM Otoyolu Ankara istikametindeki Molla Gürani Viyadüğü’ndede bir TIR devrildi.
Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul temsilci Ahmet Köse, fırtına ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul’da rüzgarın hızı ilk vurduğu anda 102 km’ye çıktı. 72 km’nin üzerine çıktığı zaman yüksek kasalı araçların trafiğe çıkmaması ve köprüden geçirilmemesi gerekiyor. 100 km’yi aştığı zaman köprünün tedbiren trafiğe kapatılması kararlaştırılmıştı. Bu da çok doğru bir şekilde yapıldı. Büyükçekmece açıklarında 1 metre çapına yakın hortum oluştu” dedi. Köse “İklim değiştiği için bu tarz hadiselere İstanbul’un alışık olması gerekiyor” derken; BÜ Kandilli Rasathanesi’nden Meteoroloji Mühendisi Adil Tek şunları söyledi: :
“İtalya üzerinden Akdeniz’e ulaşan soğuk hava Ege Denizi üzerinde alçak basınç sistemi oluşturdu. Rüzgâr tek yönden değil, çok yönlü ve karışık esti. Kara üzerinde 90 kilometreye çıktı. Marmara üzerinde 120 km üzerine çıktığını tahmin ettik. Bu olaylar önümüzdeki süreçte daha sıklıkla yaşanacaktır. Rüzgârın fırtına değerine erişeceğini tahmin ediyorduk ama 120 km’ye ulaşacağını tahmin etmiyorduk.”

Konya’da kum fırtınası öldürdü
Lodos ve kum fırtınası Türkiye’nin çeşitli illerinde can aldı, çok sayıda kişi yaralandı
KONYA’da lodos nedeniyle Konya- Ankara ve Konya- Ereğli karayolunda kum fırtınası çıktı. Fırtınada meydana gelen trafik kazalarında, ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 73 kişi yaralandı. Yaralılar fırtına nedeniyle güçlükle ambulanslara alındı. DENİZLİ’de rüzgârda motosikletiyle şarampole savrulan 28 yaşındaki çiftçi İsmail Karagönlü, BOLU Göynük’te evinin çatısıyla birlikte uçan Ali Lafçı KIRIKKALE’de evinin bahçesinde ot temizlerken başına kiremit düşen 51 yaşındaki Nazife Gümüş beyin kanamasından öldü. {İSTANBUL/RADİKAL}

AK Partili milletvekili yaralandı
Ankara’da saatteki hızı 72 km’ye ulaşan rüzgâr Başbakanlık’taki karşılama töreninin hazırlıklarını olumsuz etkiledi. TBMM Bahçesi’nde rüzgârda düşen AK Partili Gülay Dalyan hastaneye kaldırıldı.

Teşvikiye’de felaket manzaraları
İstanbul Teşvikiye’de Harbiye Karakolu’nun karşısındaki inşaatın iskelesi bir taksinin üzerine çöktü. Şoför hastaneye kaldırıldı. Dolmabahçe’de kökünden sökülen ağaçlar kaldarımlara devrildi.

Fırtına bugün güneye inecek
İstanbul Havalimanı’nda dün rüzgârın hızı saatte 105 km ölçüldü. İniş yapmak isteyen iki uçak pas geçmek zorunda kalırken THY, olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün iç ve dış hatlarda toplam 43 seferini iptal etti. Dün rüzgârın hızı Datça’da 137 km, Bodrum’da 87 km, Bursa’da 85 km ölçüldü.
Fırtınanın bugün güney ve iç bölgelerde kuvvetli olarak eseceği tahmin ediliyor.

Deniz kabardı, çamur yağdı
KOCAELİ Şiddetli fırtına nedeniyle İzmit Körfezi’ndeki deniz suyu yaklaşık 1.5 metre yükseldi ve iskeleler su altında kaldı. BARTIN’da fırtına nedeniyle orman yangını çıktı. DÜZCE’nin köylerinde hortumlar oluştu. İZMİR’e çöl tozu nedeniyle çamur yağdı. Vapur seferleri aralıklarla iptal edildi. YALOVA’da bir villanın çatısı, bitişikteki okulun bahçesine düştü. ISPARTA’da kiremitler yüzünden 6 kişi yaralandı. BODRUM’da balıkçı kayıkları battı, feribot seferlerini iptal edildi. Köyceğiz Gölü’nde dev dalgalar oluştu. MARMARİS’te yat limanını su bastı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR