Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Caretta carettalar sınavı geçti

Mersin'de yaralı bulunup İstanbul'da tedavi edilen iki caretta caretta, 'derin dalma' testini geçti. Sırada eve dönüş var.

05 Ekim 2013

Akdeniz’de yaralı halde bulunan caretta caretta türü iki denizkaplumbağası, bir yıllık tedavi sürecini tamamladı. İstanbul ’da deneme dalışı yaptırılan iki caretta caretta sınavı başarıyla geçip doğal hayatlarına dönme şansı yakaladı.
Mersin Kız Kalesi yakınlarında bulunan caretta caretta’ya Kız Kalesi’nin eski ismi olan ‘Koriko’ verildi. Batma problemi çeken Koriko, Mersin Üniversitesi tarafından bakım altına alındı. Diğer denizkaplumbağasının adı da Mersin’in antik adı ‘Kilikya’ oldu. Kilikya bulunduğunda kafatasında kırıklar vardı. Mersin Üniversitesi Denizkaplumbağaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene’ye göre bu yarayı ancak balıkçılar yapabilirdi:
“Çünkü bu hayvanın kafatasında böyle kırıklar başka türlü oluşmaz. Caretta carettalar balıkçı ağlarına takılıyor. Hava alamadıklarında baygın düşüyorlar. Balıkçı ağını çekerken kaplumbağa ile karşılaşıyor. İkisi de birbirinden korkuyor. Balıkçı genelde başına vuruyor ve ağdan çıkarmaya çalışıyor. Baygın halde kumsala vurmuş. Bize haber verdiler. Bölgeden aldık. Tedavisini Mersin’de yaptık.”
İki denizkaplumbağası Mersin’de derin havuz bulunmadığı için ilk tedavilerinin ardından İstanbul’daki Turkuazoo Akvaryum’a getirildi. İki kurum arasında yapılan protokolle kaplumbağalar yaz başı rehabilitasyona alındı. Burada küçük tanklarda bekleyen dev kaplumbağalar dün ana tanka alınarak deneme dalışları yaptı. Mersin’den Prof. Dr. Ergene de caretta carettaların bir yıl sonra yeniden derin suda yüzüp yüzemeyeceğini test etmek üzere İstanbul’daydı. Koriko ve Kilikya sırayla girdikleri ana tankta derin suya dalmayı başardı. Ödülleri ise dalgıçların verdiği marul oldu.
Prof. Ergene, caretta carettaların en kısa sürede doğal yaşam alanlarına bırakılacağını söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR