Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Öğütçü: Planlar sonradan üretilmiş

27 Şubat 2010

İSTANBUL - Balyoz operasyonu kapsamında ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme organını cebren ve iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek’ suçlamasıyla tutuklanan emekli Koramiral Feyyaz Ögütçü, sorgulandığı ‘Kafes’ ve ‘Balyoz Eylem Planları’nın sonradan üretilmiş olabileceğini savundu. 
Ögütçü, azınlıklara yönelik eylem planlarının yer aldığı ‘Kafes’le ilgili sorular üzerine, ‘denize cephane dökülmesi, Ege Denizi’ne tatbikatla cephane dökülmesi, Koç Müzesi’ndeki denizaltından mühimmat ele geçirilmesi, Keçilik’te cephanelerin kimin tarafından konulduğunun bulunması’ konusunda askeri savcılığı kendisinin devreye soktuğunu söyledi. Ögütçü’nün planlarla ilgili olarak şu ifadeyi verdiği öğrenildi:
“Bu planların silahlı kuvvetler dışında profesyonelce üretildiği ve ismi geçen subay ve astsubayların da bu planların askeri formata çevrilmesi aşamasında plana dahil edildiği kanaatindeyim. Bu planların bir kurmay subayca yapılması mümkün değildir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ‘özel’ operasyon gücü isminde bir komutanlık yok. Amiralleri bu planın içine dahil etmek için suni olarak yaratılmış bir kurul olduğu kanaaatindeyim. Yazılarımın başka bir yerden alınıp, Kafes eylem planı üzerine yapıştırıldığı kanaatindeyim.” 
Ögütçü’nün ‘Balyoz’la ilgili olarak da o dönem 1 Mart tezkeresinin Meclis’ten geçeceği düşünülerek yapılan hazırlıklar nedeniyle seminere katılmadığını söylediği öğrenildi. Buna göre Öğütçü, “Suga Harekât Planı bildiğim kadarıyla ülkemizin Yunanistan’a karşı deniz harekâtının nasıl icra edileceğini gösteren bir harekât planıdır ve dış tehditlere yöneliktir. Bu plan iç tehdite yönelik bir hususu kapsamaz. Ayrıca ben Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı’ydım. Bana emir verebilecek tek makam Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanı’dır. Bunların dışında kimse bana Suga Harekât Planı dahil görev veremez” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR