Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Bir gün döneriz elbette'

Kışı misafirhanelerde geçirmek için başvuran depremzedeler 'haritadan' yer seçti. Gidenler de buruk, kalanlar da.

16 Kasım 2011

Türkiye’nin 81 ilindeki kamu misafirhanelerinin kapıları Vanlı depremzedelere açıldı. En çok talep Mersin, İstanbul, Antalya, Adana’ya. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Zuhteroğulları’nın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar Vanlı 50 bin aile başka bir ile gitmek için başvuru yaptı. Bunların ancak 20 bini kayıt altına alınabildi.
Kayıtlar Toplum Merkezi’nden yapılıyor. Buranın önü sabahtan akşama kadar ana baba günü. Herkes bulduğu boş bir alanda form dolduruyor. 64 yaşındaki Esmer Can, Van’dan gitmek istediğini söylüyor. Ancak nereye gideceğini bilmiyor. Polise soruyor, “Nereye gidebiliriz?” İzdihamı engelleyen ‘kibar’ polis “Denizli’ye git teyze, orası güzeldir.” Esmer teyze, “Tamam” deyip forma yazıyor: Denizli! Eşi, 67 yaşındaki Cafer amcaya göre Van olmasın da neresi olursa olsun... Bir başka depremzedeye telefona sarılmış, soruyor: “Mersin’de yer kalmamış, haritadan bir il söyle.”
Antalya’nın 1499 kontenjanı var, başvuru sayısı 4 bin 173. Mersin’in 2 bin 733 kontenjanı var, başvuru sayısı 2 bin 733, İstanbul’un 1389 kişilik yeri var başvuru 2 bin 294. 

Seferler dün başladı
Başka bir ile gitmeye hak kazananlar birkaç yüz metre ileride Sebze Hali’nden otobüslere biniyor. Seferler dün başladı. AFAD’ın sağladığı otobüsler her gün 2 bin 2-500 kişi taşıyacak. Gidenler üzgün: İzmir’e harekete hazırlanan Nizamettin Gaynak gibi: “Büyüdüğümüz toprakları terk etmek zor. Evimiz yıkıldı. 5 kişi gidiyoruz. Döneriz elbet…”

Bayraktar: Van’ı terk edin mi diyecektim?
TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleri 5.6’lık deprem öncesi “Van-Erciş güvenli” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı istifaya davet etti. Bayraktar ise “Vanlılar Van’ı terk etsin mi diyecektim. Boşaltın mı diyecektim. O binalara girin de girmeyin de demedik” yanıtını verdi. ‘Boş konuşmanın anlamı olmadığını’ söyleyen Bayraktar, “Çatlak dediğimiz binaları boşalttık. Van şimdi boşalıyor, üzülüyoruz” dedi. Kentsel dönüşüme direnenleri de eleştiren Bayraktar, “Dönemimizde 5 milyon konut yapıldı. Hepsi sağlam. Siz de yardım edin. Yeni afet riskini azaltmaya yönelik gayretlerimiz var. Maltepe’de teröristleri desteklemeyin. Gelin bizle beraber olun” dedi.

 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR