Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mençuna'ya 'insan eli' fena değdi!

10 Kasım 2011

Artvin Arhavi’deki Kamilet Vadisi’ndeki Mençuna Şelalesi çamur akıyor. Deniz kıyısından kuş uçuşu 25 km uzakta ve 3 bin 300 metre yükseklikte bulunan Kamilet Vadisi, denizden hızla yükselmesi nedeniyle insan elinin değmediği nadir coğrafyalardan biriydi.
Ancak Artvin’e 36 baraj ve 180 HES projesi planlanırken Kamilet’e akan iki nehir için de 7 HES planlandı. Bu HES’lerden birinin inşaatı da başladı. İnşaat, el değmemiş Mençuna’nın da sularını bulandırdı. Akademisyenler isyan ederken köylülerin başvurusu üzerine şimdilik bu HES için yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Temmuz 2010 ve Mayıs 2011’de iki kez Kamilet’i inceleyen dört akademisyenin hazırladığı raporda 1100 bitki türünü barındıran bölge fotoğraflandı. Fotoğrafların çekildiği aynı noktadan geçen hafta da fotoğraflar çekildi. Yeni fotoğrafa göre, billur sulara sahip Kamilet Yaylası’nın suları artık çamur akıyor. Çamurun sebebi de 30 km’lik baraj yolunun 1.5 km’lik bölümünden çıkan taş ve toprak.
15 sayfalık raporda “Kamilet Vadisi’nde küresel ölçekte, Avrupa ve ulusal ölçekte tehlike altında çok sayıda nadir bitki türü mevcut. Alanda doğal olarak yetişen bitki türlerinin yüzde 40’ı tıbbi bitkidir” denildi.
Raporun hazırlayıcılarından KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Oğuz Kurdoğlu vadinin ‘parçalanmaması’ gerektiğini vurguladı: “Yapılacak olan her türlü yol ve HES çalışmaları aslında izole bir alan olan Kamilet Havzası için büyük bir tehdit durumundadır. Kamilet’in kurtarılması gerekiyor.”

36 baraj ve 180 HES projesinin planlandığı
KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Doçent Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Mehmet Özalp ve yine aynı üniversiteden Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu, tarafından hazırlanan 15 sayfalık raporra göre vadinin bazı özellikleri şöyle:

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR