Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tıp fakültesine araştırma hastanesi ilahiyat fakültesine kurban pazarı!

19 Aralık 2007

İSTANBUL - Kurban Bayramı öncesi İstanbul'daki kurban satış yerinden biri de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kampüsü'ne kuruldu. Anadolu yakasının lüks semtlerinden Altunizade'ye kurulan sarı çadırlarda 500 kadar küçükbaş hayvan bekleşirken bir tarafta alıcılarla satıcılar
arasında hararetli pazarlıklar sürüyor, biraz ötede üniversiteliler ders görüyor.
Pazarın hemen karşısında lüks konutları olan Mesa Avrupa Konakları, onun yanında da Capitol Alışveriş Merkezi yükseliyor.
Mesa Avrupa Konakları'nın sakinlerinden Ayfer Neyzi, pencerelerini açamamaktan şikâyetçi: "Hayvanların kokuları her yere yayılıyor. Tek sorun koku da değil. Çadırların hemen yanında cami var. Bizim için kutsal bir değer ve bunu saygısızlık olarak değerlendiriyorum. Çocuklarımız buralarda oynuyor. Kesinlikle kurban pazarının buradan kalkması gerekiyor."
Sitenin başka bir sakini de şehir merkezinin tam ortasında kurban pazarının olmaması gerektiğini belirtiyor. Capitol Alışveriş Merkezi'nin güvenlik görevlileri de gün içersinde alışverişe gelen insanların burunlarını tıkayarak ve şikâyet ederek içeriye girdiklerini söylüyor.
Dekan: Bu yıl son
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük ise kurban pazarının bu yıl son olduğunu söyledi: "Bu yıla özel, sadece öğretim üyelerine ve akrabalarına yönelik satış yapılıyor. Halka açık bir kurban pazarı olarak düşünmemek gerekir. Rektörlükten alınan izinle ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin müsaadesiyle açılmış bir alan. Tüm şartalara uygun kesim yeri de hazırlandı. Yıllardır yapılıyor ancak gitgide yerleşim yeri olarak buralar gelişti. Bu yıl son olarak uygulanacak. Bir daha olmayacak."
Anadolu'nun dört bir yanından gelmiş kurbanlıklarını satan kişilerse satışlardan memnun. Üniversiteliler de okulun bahçesindeki kurban pazarı bulunmasında sakınca olmadığını savunuyor. İnsanların uzak yerlerden kurbanlarını almaları yerine evlerinin yanından almalarının daha mantıklı olduğunu söylüyorlar.
Çadırların önünden geçerken görüşünü aldığımız öğretmen Alihan Canbolat 'deneysel' bir yaklaşım sergiledi: "Başka bir fakülte olsaydı o zaman problem olarak algılayabilirdim ancak İlahiyat Fakültesi olduğundan bence sorun yok. Çünkü buradan imamlar yetişecek, kurbanların nasıl kesileceğini bilmeli, ilmin kurallarını öğrenmeli. Tıp fakültesinde nasıl araştırma hastanesi varsa, burada da böyle bir kurban pazarının açılması gayet doğal."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR