Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gazeteci gören bozayı ürküp kaçtı

Radikal muhabiri, ayı-insan çatışmasını çözmeye yönelik proje kapsamında katıldığı gezide bir ayıyla burun buruna geldi.

12 Temmuz 2011

Sabah saat 03.00. Kaçkarların yüksekleri. Fotoğraf çekmek için gruptan ayrıldım vadinin ortasında akan derenin yanına indim. Derenin karşı tarafında, bir karartı fark etmemin hemen ardından irice bir boz ayı hızla ormana koşmaya başladı. Açık alana çıktığında bir ara dönüp objektife bakan ayı, gür ormanların arasında kayboldu.

TEMA ile AB’nin yürüttüğü
2 yıllık Kaçkar projesi bitti. 2 milyon euroluk projede ‘Kaçkarlar Senin Sahip Çık’ sloganıyla yaban hayatı, kırsal kalkınma, sürdürülebilir turizm araştırmaları ve uygulamaları yapıldı. Kırmızı benekli alabalıkları korumak için balık çiftliğine hibe verildi. Baraj altında kalacak Yusufeli’nin kalkınması için soğuk hava deposu, sebze-meyve kurutma tesisleri kuruldu. Av yasağıyla birlikte sayıları artan yabani bozayılarla insanların çatışmasını en aza indirmek için ayıların bölgedeki alışkanlıkları takibe alındı.

Ayıların aşkı
uyduya takıldı
Kapanış etkinliklerinde görüntülediğimiz isimsiz ayının yanı sıra Kaçkarlar’da tasmalar aracılığıyla uydudan izlenen yabani bozayılar da var. Dido, 7-8 yaşlarında bir dişi. Küçükken bir ayı kapanında patisini kaybetti. Kesikkulak ise adını kulağından alan erkek. Uzun süredir Dido ve Kesikkulak’ın hep aynı yerlerde sinyal vermesi, uzmanların “Dido ve Kesikkulak aşk yaşıyor” yorumlarına neden olmuş. Hazal’ın ise Şubat ayında ikiz yavruları oldu. Bayram’ın büyük ayılarla sürekli başı dertte. 2 bin 700 metredeki alpin çayırlarından inmeyen Bozo’nun ise tam bir özgür ruh olduğu anlaşıldı.

 

Ayıları ODTÜ izliyor
ODTÜ Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuarı (ODTÜ BKL) 2003’ten buyana Kuzeydoğu Anadolu ’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürlüğü’nün ve Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle bozayıların araştırılması ve korunması çalışmalarını yürütüyor. ODTÜ BKL, projenin bilimsel ve teknik altyapısının oluşturulmasını sağladı. Kaçkar Projesi sırasında 6 bozayıyı yakalayarak GPS-GSM vericili tasmalar ile izlemeye alındı. 2 ayı tasmaları düşürdü. Halen 4’ü izlenmeye devam ediliyor. Ayrıca arıcıların ve bahçe sahiplerinin olası bozayı ve yaban domuzu zararından korunması için 6 örnek elektroşoklu çit sistemi de uygulandı. Projenin yürütücü ortaklarından biri olan Doğa Koruma Merkezi de, proje alanının biyolojik çeşitlilik araştırmalarını gerçekleştirerek, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir orman kullanımı hedefindeki faaliyetleri yürüttü.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR