Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Sanal âlem yasak dinlemedi, İmamın Ordusu yayıldı

Ahmet Şık'ın basılmadan yasaklanan kitabı internette yayıldı. Aydın Engin 'Kitap orijinal' derken, savcılık soruşturma başlattı.

01 Nisan 2011

Ergenekon soruşturmasında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın mahkeme kararıyla toplatılan basılmamış kitabı ‘İmam’ın Ordusu’ dün internette yayıldı. Binlerce kişi sosyal paylaşım siteleri ve çeşitli sitelerden kitaba ulaşabilirken, kitabı daha önce okuyan gazeteci Aydın Engin taslağın orijinal olduğunu söyledi. Özel yetkili savcılıksa soruşturma başlattı.

‘İmamın Ordusu’ isimli kitabıyla ilgili geçen hafta savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla mahkeme kararı çıkarılmış ve kitabı yayımlayacağı düşünülen İthaki Yayınevi’nde aramalar yapılıp, kitabın taslağına el konulmuştu. Aynı kararla Radikal gazetesi muhabiri Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitap taslağı, gazeteye gelen polislerce bir kopyası alınarak silinmişti. Şık’ın eşi Yonca Şık’a da bu yönde tebligat gönderilirken, Şık’ın avukatlarından da taslak istenmişti. Mahkeme ‘el koyma’ kararında basılmayan kitabın ‘örgütsel döküman’ olduğunu öne sürerek, taslağı teslim etmeyenlerin de ‘örgüte yardımla’ suçlanacağını yazmıştı.

Farklı taslaklar incelemesi
Mahkemenin kararı polisin kitapla ilgili hazırladığı 49 sayfalık rapora dayandı. Rapora göre kitap, Ergenekon örgütünün talimatlarıyla yazılmıştı. Kitabın farklı versiyonları üzerine alınan notlar talimatla yazdırıldı iddiasının dayanağıydı.

Polisin raporuna göre ‘İmam’ın Ordusu’ kitabının bir kopyası Oda TV’ye yapılan baskında Soner Yalçın’ın bilgisayarında bulunmuştu. ‘000KİTAP’ koduyla kaydedilen taslak 189 sayfaydı. Şık’ın evinde yapılan aramalarda ise ‘000KİTAPSON’ diye 299 sayfalık bir taslak vardı. Ayrıca ‘Aahmet’, ‘AKitap’ koduyla 301 sayfalık, ‘KİTAPPPPPP’ koduyla da 302 sayfalık üç ayrı versiyon bulunmuştu. Ayrıca gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nda da ‘000KİTAPSON’ kodlu versiyonun sayfa sayısıysa 201’di.

Bir yandan kitaba yönelik baskılar bir yandan da bu versiyonlar üzerinden tartışmalar sürerken ‘İmamın Ordusu’ olduğu belirtilen kitap ‘Dokunan Yanar’ başlığıyla dün internette yayıldı.

Kitabı daha önce okuyan gazeteci Aydın Engin, mail gruplarına gönderdiği yazıda, “Bana bir mail yollandı. Şık’ın kitabının orijinalinin kendilerine İsveçli aktivistlerce iletildiğini belirtiyorlar ve benden gerçekten kitabın orijinali olup olmadığını soruyorlar. Baktım orijinal” dedi. Kitap internette hızla yayılırken Özel Yetkili Savcı Hakan Karaali kitabın internette yayılmasıyla ilgili soruşturma açtı.

Başlık ‘Dokunan Yanar’ oldu
İnternette 298 sayfa olan taslağın ilk sayfasında Şık’ın tutuklanırken söylediği ‘Dokunan Yanar’ sözleri başlık olarak yer alıyor. Kitabı internette yayımlayanlarca yazılan ‘önsöz’ şöyle:

“Şık’ın yazdığı ve çalışma başlığı ‘İmamın Ordusu’ olan kitabı şu anda “Dokunan Yanar” başlığıyla ekranlarımızda. Kitabın sahte kopyalarının elektronik ortamlarda dolaştığı şu günlerde, okurların kitabın aslını okuma olanağının sağlanmasını demokratik bir görev, düşünce özgürlüğünün savunulması yönünde bir katkı olduğu inancındayız. Kitabı internette yaymamızın nedeni ve amacı budur.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR