Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Devlet kurumlarında casusluk operasyonu

Asker ve bürokratları fuhuş görüntüleriyle tehdit edip bilgiler elde eden çeteye dokuz ilde operasyon düzenlendi, 35 asker gözaltında.

26 Ekim 2010

Fuhuşa aracılık ederek elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yaptıkları öne sürülen çeteye yönelik soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi. TÜBİTAK ve Genelkurmay’ca savcılığa gönderilen yazılarda soruşturma kapsamında yapılan operasyonlarda ele geçirilen belgelerin ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler’ olduğu belirtilmişti. Soruşturmayı bu yönde sürdüren savcılığın talimatıyla 35 asker eşzamanlı operasyonlarla gözaltına alındı. Zanlılar ‘askeri casusluk ve şantajla’ suçlanıyor.
Bir ihbar üzerine Organize Suçlarla Mücadele polisince yapılan operasyon ilk etapta bir fuhuş ve şantaj organizasyonunu ortaya çıkarmıştı. Aralarında askerlerin de bulunduğu zanlıların fuhuş yoluyla asker ve bürokratların görüntülerini kaydedip, şantaj yaptığı öne sürülmüştü. Soruşturmada çok sayıda iddia ortaya atıldı. Bunlardan biri son Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) istifasını sunan Tuğamiral Türker Ertürk’ün görüntülerinin olduğuydu. Çetenin şantaj için sakladığı iç çamaşırlarından birinin de bir tümamirale ait olduğu da iddialardan biriydi. İddialara göre, Tuzla’daki Deniz Harp Okulu’nda eğitim alan bazı askeri öğrenciler de çetenin ağına düşmüş, kız öğrenciler de bunun için kullanılmıştı. Ayrıca öğrencilerin ve bazı asker çocuklarının eşcinsel görüntülerinin de çetenin elinde olduğu öne sürülmüştü.
Bu arada dosyada adı geçtiği öne sürülen Deniz Yüzbaşı Doğan Akın intihar etti. Geçen yıl adı amirallere suikast dosyasında geçtiği için intihar eden Albay Ali Tatar’ın adının da dosyada yer aldığı öne sürüldü. 

Kriptolu bilgiler, krokiler
Özel yetkili Savcı Fikret Seçen’in yürüttüğü soruşturma kapsamında devam eden operasyonlarda sadece fuhuş görüntüleri değil, gizli belgeleri içeren şifreli CD’ler ve görüntüler ele geçirilmişti. Belgelerin askeri planlar, Türkiye ’deki önemli üslere ait krokiler ve Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütlerine ilişkin kriptolu bilgileri olduğu ortaya çıkmıştı. TÜBİTAK’a ve Genelkurmay Başkanlığı’na belgelerin içeriği sorulmuş ve ayrı ayrı gelen yanıtlarda bunların ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler’ olduğu bildirilmişti. Savcı Seçen, soruşturmanın ‘fuhuş’ boyutuyla ilgili görevsizlik kararı verirken, gizli belgelerle ilgili boyutunu sürdürdü. 

İki tuğamiral
Bu kapsamda savcı Seçen, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nden 49 askere ait adreslerde arama ve 35 asker için de ‘gözaltı’ kararı aldırdı. Gözaltına alınanlar arasında fuhuş çetesi iddiaları gündeme geldiğinde emekliye ayrılan Deniz Albay İbrahim Sezer de yer aldı. Savcının suçlaması, ‘askeri casusluk ve şantaj’ olarak belgelere yansıdı.
Ayrıca Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı.
Kocaeli’nde askerlere ait 30 yere baskın yapılırken, Balıkesir Erdek, Ankara , İzmir , Antalya ve İstanbul’da da baskınlar yapıldı. Operasyon yapılan yerler arasında şu kritik yerler vardı: 

Basılan yerler
Genelkurmay Elektronik Sistem Komutanlığı Dairesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Gölcük’teki Donanma Komutanlığı, TÜBİTAK’ın Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi, Foça’daki Deniz Üs Komutanlığı. TÜBİTAK, aramalarla ilgili olarak, “Dört personelin çalışma alanlarında arama yapılmıştır” açıklamasını yaptı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR