Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Allianoi için her şey bitti mi?

21 Eylül 2010

İSTANBUL - Kültür Bakanı Ertuğrul Günay geçen hafta Radikal’e “Allianoi’da baraj planı eski. Şimdi olsaydı izin vermezdim. Ama baraj bitti. Elimizden ne gelir. Anlayış rica ediyorum” demişti. Bakanın bu açıklamalarına sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.
DSİ ve inşaat şirketinin mahkemelik bir sürece müdahale ettiğini savunan Doğa Derneği Başkanı Eken, çarenin Kültür Bakanlığı’nın kendisi olduğunu vurguladı: “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9. ve 10. maddesi (İzinsiz müdahale ve kullanma yasağı ile yetki ve yöntem) bakana bu yetkiyi veriyor. Burası için gerçek bir kurtarma projesi yapılana kadar (inşaatı) durdurması gerekiyor. Şu anda koruma kurulunun aldığı karar da ihlal ediliyor.”
Allianoi Girişimi avukatlarından Hilal Küey ise “Allianoi’nin gömülme emrini Kültür Bakanlığı verdi. Bakanlık emir vermeden kimse oraya giremez. Defalarca bakanlığa başvurduk ancak kesinlikle dinlemediler. Kültür Bakanı orayı korumakla görevli. Devletin devamlılığı var. ‘Benden önceydi, ne yapalım, bitmiş artık baraj’ demek bir acizliğin göstergesidir” dedi.
Avukat Küey, bakanla daha önceki bir görüşmesini de anlattı: “İlk göreve başladığında Günay’dan randevu aldım. Bizi dinledi. Allianoi’u anlattım. ‘İnceleyeceğim, bakacağım’ dedi. Sonra harçla kapatılıp gömülmesini bir koruma olarak anlattı. Ancak bu bir koruma değil. Şu anda orada yapılan şey
17 Ağustos 2010 tarihli koruma kurulunun izin verdiği yönteme dahi uymuyor. Orada hiçbir akademisyen yok. Vasıfsız işçilerle beton döküyorlar. Çıldırmak işten değil.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR