Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

14 yaşındaki Murat'ın gülüşü göz göre göre söndü

Kendi güzergâhı yerine 'korsan hattan' geçen minibüs, kırmızı ışık yanarken son sürat yoluna devam etti. O sırada karşı yönden gelen tanker de ışıklarda fren yapınca kayarak minibüsün şeridine geçti. İki aracın çarpıştığı 13 ölümlü kaza, kameralara da yansıdı

14 Eylül 2010

İSTANBUL - Altınşehir’de 13 kişi ‘korsanlık ve kuralsızlığın’ kurbanı oldu. Minibüs kendi hattı yerine daha çok yolcusu olan ‘korsan’ güzergâhtan gidiyordu. Aşırı hızlıydı; trafik ışıkları sarıdan kırmızıya geçerken durmayıp yoluna devam etti. O sırada yolun karşısından gelen tanker de ışıkta durmaya çalıştı ancak kayarak minibüsün geçtiği şeride girdi. İki araç kafa kafaya çarpıştı.
İstanbul’da pazar günü meydana kazada ölenlerin sayısı 13’e yükselirken TEM’i savaş alanına çeviren olayın ayrıntıları da netleşiyor. TEM Otoyolu’nun İkitelli ile Altınşehir arasındaki güney yan yolunda (Edirne istikametine giderken sol taraftaki yol) önceki gün meydana gelen kazada minibüsün normal güzergâhını kullanmadığı anlaşıldı. Bu güzergâhı kullanan bazı yolcuların anlattıklarına göre, Altınşehir Tahtakale ile Yüzyıl ve İstoç arasında çalışan İETT ve halk otobüslerinin sayısı yetersizdi. Bu istikamette yolcuların yoğun olması nedeniyle kendi güzergahlarına ek olarak bu yola da giren minibüsler vardı. Fuat Barın yönetimindeki 34 M 5384 plakalı minibüs de bunlardan biriydi. 

Belediye: Korsan güzergâh
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğü Planlama yetkilileri, minibüsün kaza yaptığı yolu korsan olarak kullandığı bilgisini verdi. Buna göre, minibüsün esas hattı kuzey yan yoluydu. (Edirne istikametine giderken sağ taraf kuzey, sol taraf güney istikameti) Minibüsün güney yan yolda olmaması gerekiyordu.  Ancak bugüne kadar bu güzergâhın minibüslerce korsan olarak kullanıldığına dair ne bir şikâyet gelmişti ne de trafik polisleri işlem yapmıştı.
MOBESE kameralarına da yansıyan kaza, Altınşehir’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi’ne ayrılan yol ayrımındaki ışıklarda meydana geldi. 
Yol iki şeritliydi. Bir yönünde minibüs seyir halindeyken, karşı yönden de tanker geliyordu. İlk iki saniyede minibüsün istikametindeki trafik ışıkları yeşil yanıyordu. Ancak sonraki saniye ışık sarıya, hemen ardından da kırmızıya döndü. Minibüs tam geçiş yaparken kırmızı yanmıştı. Aynı saniyelerde yolun eğimli olan yönünden yukarıya doğru, Adem Gildan yönetimindeki su tankeri geliyordu. Tanker de kırmızı ışıkla birlikte durmaya çalıştı ancak yağışlı yolda, minibüsün geçtiği şeride doğru kaydı. Görüntülerin altıncı saniyesinde yukarıdan aşağıya doğru hızla gelen minibüs ile tanker kafa kafaya çarpıştı. Minibüs yolun dışına savrulurken bazı yolcular araçtan fırladı. Kazada 13 yolcu öldü, dokuz yolcu yaralandı.

‘Ayaktakiler kurtuldu’
Tamamı dolu olan minibüste ayakta da beş yolcu vardı. Bu yolculardan Recep Seymen’in anlattıklarına göre, kendisi gibi ayakta kalanlar minibüsten sağ çıktı:
“Dört akrabamla birlikte çalıştığımız konfeksiyon atölyesine gidiyorduk. Altınşehir’den minibüse bindik, Yüzyıl’a gidecektik. Dördümüz ayaktaydık. Minibüste 19 -20 kişi vardı. Ayakta bizim dışımızda bir kişi daha vardı. Minibüs havanın yağışlı olmasına rağmen çok hızlı gidiyordu. Yokuş aşağı inerken hızı 100 kilometrenin üzerindeydi. Işıkları geçince birden direksiyonu kırdı. Gözümü açtığımda her taraf dağılmıştı. Üzerimde ölüler vardı. Ayağım sıkışmıştı. Ayağımı çıkarmaya çalıştım. Sol bacağım yaralıydı. Gözümde, bacaklarımda sıyrıklar var. Biz dört kişi yaralı kurtulduk, diğer ayaktaki yolcu da kurtulmuş.”

Tehlikeli yol korkutuyor
Kazanın olduğu TEM Otoyolu’nun güney yan yolu bölge sakinleri tarafından da tehlikeli olarak değerlendiriliyor. Lojistik Destek Merkezi’nin güvenlik görevlileri ve görgü tanıkları, aynı noktada daha önce de kazaların olduğunu belirtti. Trafik lambaları yeşilden kırmızıya geçerken arada çok az bir zaman var. Bu sürede bazı araçlar durmakta zorlanıyor. Minibüs de tankeri gördü ancak hızını kesmedi.   

Ölenlerin yakınları isyanda
Tanker şoförünün tutuklandığı kazada ölenlerin yakınları ilgisizlikten yakınırken cenazelerin bir kısmı dün toprağa verildi. 38 yaşındaki Macit Dulkadir, 36 yaşındaki eşi Hasibe Dulkadir ve dokuz yaşındaki kızları Derya Dulkadir, yakınlarına bayram ziyareti için minibüsteydi. Bağcılar ’da oturan matbaacı 45 yaşındaki Bektaş Bektaş ile eşi Çiçek Bektaş, Altınşehir’de oturan kızını ve damadına ziyaretten dönüyordu.
19 yaşındaki İnci Tezlik, Şahintepe’de teyzesini ziyarete gitmişti. Akşam İkitelli’deki evine dönerken, 14 yaşındaki kuzeni Murat Özdemir de kendisine yol arkadaşı olmak için minibüse bindi. İki kuzen evlerine bir kilometre kala kazada can verdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR