Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ne olursan ol git!

Ne olursan ol git!

Hz. Mevlana 17 Aralık’ta günbatımı zamanı, saat 4’te Hak’ka yürüdü. Hz. Mevlana’nın öldüğü gün ‘düğün günü’ olarak kabul ediliyor. Yıldönümünde de sadece Türkiye’nin değil, dünyanın dört bir yanından insanlar 7-17 Aralık’ta Konya’ya akın ediyor. Onbinlerce insanın katldığı Şeb-i Arus etkinliklerini doğma büyüme Konyalı olan, hayatında ilk kez dokuz yaşında ayinde sema yapan, bölgede ‘Mevlevi Dedesi’ olarak bilinen Keçeci Celalettin Berberoğlu ile konuştuk.

Berberoğlu’na göre, aslında herkes ‘Hz. Mevlana’ya teşekkür etmek’ için Konya’ya geliyor. Çünkü Mevlana din, dil, ırk farklı olmadan insanların hayatlarına, değerlerine dokunuyor. İnsanlara insan olmayı anlatıyor. Herkes kendinden bir parça bulabiliyor Mevlana’da... İnsanları bölmüyor, onların özlerine bakıyor. Makineleşmiş günümüz toplumunda, koşuşturan insanlar için bu çok kıymetli. Çok sert sözleri bile gönüllere hitap ettiği için, uçlarını esneterek söylüyor, can yakmıyor.

Mevlana Camii’nin hemen dşında bir keçeci dükkânı bulunan Berberoğlu, Konya’ya Şeb-i Arus için gelenlerin sıradan olmadığını şöyle anlatıyor: “Buraya gelenler kucaklaşmak için geliyor. Mevlana bize kavgasız, savaşsız farklılıklara rağmen yaşanabilir bir dünyanın hayal olmadığını anlatıyor. Gelenler, Mevlana’nın öğretileri payaşarak yaşatıyorlar. Çok renkli görüntüler oluyor. Budistler, Hırıstiyanlar geliyor... Gelenlerin yarıya yakını da yabancı.”

Gitmeden önce!

Berberoğlu’an göre, Şebi-i Arus’a gitmeden önce bazı hazırlıklar yapmak gerekiyor. En önemlisi okumak. Önce hayatı... Bunun için en güzel kaynak; Abdülbaki Gölpınarlı’nın ‘Mevlana Celalettin - Hayatı, Eserleri, Felsefesi ’ kitabı. Sonra Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vaazlarının kitabı ‘Fihi Ma Fih.’ Sonra da ‘Mesnevi’yi okumaya balamak gerekiyor. Mesnevi ağır bir kitap ancak yavaş yavaş okumak, dilini anlamak gerekiyor.

Biletler nereden alınıyor? 

Bu yıl 11 gün boyunca etkinlikler resmi program ‘Mevlâna Kültür Merkezi’ ile ‘Spor ve Kongre Merkezi’nde yapılacak. Hafta sonları gündüz seansları da yapılacak. Biletler Konya İl Kültür Müdürlüğü’nün internet sitesinden satın alınabiliyor. Fiyatı 30 TL. Program, Ahmet Özhan eşliğinde tasavvuf müziği ile başlıyor, mesnevi sohbetinin ardından da sema ayinine geçiliyor. 
Program yaklaşık 1.5 saat sürüyor.

Bu yıl ilk kez...

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl bazı yenilikler yapılacak. Konya genelinde, şiir dinletilerinden tiyatro gösterilerine, resmi programdan, yazar sohbetlerine kadar Şebi-i Arus kapsamında 1300 etkinlik yapılacak. Konya’da 5 yıldızlı 10 otel var. Toplam yatak kapasitesi 12 bin. 11 ün boyunca yaklaşık 70 bin kişinin şehre gelmesi bekleniyor. Yarar’ın verdiği bilgilere göre, hafta içi konaklama sıkıntısı yaşanmayacak ancak hafta sonları çok yoğun olacak. Bu yıl ilk kez Mevlana Türbesi önünde bir buluşma mekanı yaratılacak. Etkinlikler kapsamında Konya’da bulunan yazarlarla halk burada bir araya gelebilecek.

Yine bu yıl ‘Konya Derviş Çeyizi’ adıyla bir sergi açılacak. Mevlana Kültür Merkezi’ndeki sergide tasavvuf önderlerinin elbiseleri sergilenecek. Ayrıca yine Mevlana Kültür Merkezi’nden mevlevihanelerde öğretilen el sanatları ile ilgili workshop’lar yapılacak. Ustalar halka ücretsiz atölyeler düzenleyecek.

Gezilecek yerler? 

Konya türbeler ve camiler şehri aynı zamanda. Gezilecek yerlerden bazıları şöyle: Mevlana Müzesi, Mevlana’nın yol arkadaşı Hz. Şems’in türbesi, Alâeddin Keykubat Türbesi. Hz. Mevlana zamanından bu yana varolan İplikçi Cami... Eski Rum köyü Sille, Meram Bağları, Kelebekler Vadisi ya da Çatalhöyük de Konya’ya gitmişken ziyaret edebileceğiniz yerlerden bazıları.
 

Fotoğraflar: Medcezir Tour, atlasdergisi, turkeytourguide

http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/ne-olursan-ol-git-40664277

Paylaş

YORUMLAR